woensdag 18 juli 2018

September: Tussen klooster, Kwetterie en kerk

Vanaf 2017 heeft Stadsmuseum Tilburg in Stichting Straat een structurele samenwerkingspartner gevonden om nieuwe stadsomgevingen te onderzoeken op het gebied van erfgoed en identiteit. Bewoners worden bevraagd om verhalen te vertellen over het verleden en het heden, maar ook met het oog op de toekomst van de straat.

Van 1 tot en met 30 september 2018 trekken Stichting Straat en Stadsmuseum Tilburg richting de omgeving Oudedijk (klooster en stadspark), Varkensmarkt, Veestraat, Nieuwstraat en de zeeheldenbuurt. De eerste opgave was het ‘vangen’ van verhalen van bewoners, die vervolgens als inspiratie fungeerden voor de activiteiten.

Ondertussen zijn er diverse producties in de maak, zoals een boek, een straatexpositie over de eerste onderwijsstraat van Tilburg, een parkexpositie over honden en hun baasjes en zijn oud bewoners bevraagd op hun herinneringen aan winkels en middenstand. Tijdens de slotmanifestatie in het laatste weekend van september is er dans, theater, muziek en zijn er rondleidingen gepland.
In de uitvoeringsfase treedt Factorium Podiumkunsten als partner op. Daarnaast is er samengewerkt met uiteraard de bewoners, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Stadsgidserij Tilburg, TAS Videoclub, natuurgidsen, architecten, historisch onderzoekers Berry van Oudheusden en Pia van den Berg!
Tussen klooster, Kwetterie en kerk vindt plaats in de maand september. Kijk hier voor de volledige agenda.