donderdag 9 maart 2017

Interview NOS 'Hier adem ik vrij en voel ik mij gelukkig!'

Petra Robben in gesprek met Kysia Hekster, NOS
Het zijn de legendarische woorden van Koning Willem II in Tilburg: 'Hier adem ik vrij, en voel ik mij gelukkig'. Hij voelde zich op zijn gemak bij de gemoedelijkheid van de Brabanders. Geen protocollen, geen etiquette, maar gezelligheid en vriendschap met o.a. pastoor Joannes Zwijsen.

De kroonprins en later de koning verbleef regelmatig in Tilburg vanaf ca. 1830 tot aan zijn dood in 1849. Voorafgaand aan de persconferentie Koningsdag Tilburg, werd Petra Robben, projectleider bij Stadsmuseum Tilburg, geïnterviewd door het NOS-journaal.

Als decor diende het voormalige paleis van de koning waarvoor hij zelf in 1947 de eerste steen legde. Toen het paleis gereed was in 1849, stierf de koning daags van tevoren. Hij heeft er dus niet in gewoond.

De stad Tilburg heeft een aantal herinneringsplekken, zoals de gedenknaald, het standbeeld op de Heuvel, de plaquette bij zijn sterfplek. Uiteraard zijn er straatnamen die verwijzen naar de koning én er is uiteraard de voetbalclub Willem II.

De komende weken kleurt Tilburg oranje. Er zijn programma's in de maak en in de krant en de huis-aan-huisbladen wordt er veel aandacht besteed aan het erfgoed van de stad.

Vandaag, 9 maart 2017, om 17.15 uur uitzending op de radio. Om 18.00 uur en 20.00 uur bij NOS-journaal.

Luister hier het radio-item terug (9 maart in Nieuws & Co van de NOS).