woensdag 5 oktober 2016

Publicatie 'Tilburgse textiel in beeld'

 Afb. 01
Wie kent ze niet: de serie fotoboeken van Ronald Peeters? Hoe zag Tilburg voor de oorlog eruit? Of het fotoboek over bekende Tilburgers en De straten van Tilburg. In deze serie verschijnt in november

Twee eeuwen Tilburgse textiel wordt in beeld gebracht met vele nog onbekende foto’s. Nadruk ligt op het werken in de fabrieken en de confectieateliers, het textielonderwijs en de fraaie producten. Veel foto’s zijn te zien van de jaren vijftig en erna, wat de mensen van nu zich nog herinneren. De beelden van de sluiting, leegstand en sloop van fabrieken worden getoond. Maar ook, voor velen onbekend, fraaie foto’s die aantonen dat er nog steeds in Tilburg wordt gewerkt in de textiel.

Rudolf Diepen
Terug in de tijd. Hoe zag een textielfabriek er vroeger uit? Aan wat voor soort machines stonden de spinners en de wevers? In het boek zijn prachtige foto’s te zien van de oude fabriek van de firma Diepen. Ze zijn gemaakt door de fabrikant en amateurfotograaf Rudolf Diepen. Ook van andere fabrieken zijn opnamen, waarop vele arbeiders te zien zijn. Kans is groot dat nog een familielid wordt herkend.
Afb. 02
Een gouden toekomst?
Na de oorlog was er een groot tekort aan textiel. De industrie had veel personeel nodig. Met advertenties en premies werden jongens en meisjes gelokt om te komen werken. Mogelijk was u een van hen. De eerste 15 jaar was er inderdaad veel werk, maar daarna ging het mis. In de foto’s van na de oorlog komt u misschien uzelf tegen, uw partner, uw vader of moeder of iemand uit de buurt.

Boek
Het boek verschijnt in groot formaat (238 x 285 mm) met maar liefst 232 pagina’s binnenwerk geheel in full color, bevat ruim 330 foto’s en het is ingebonden in hardcover met gedeeltelijk linnen band.
Het boek zal vanaf 18 november in de boekhandels verkrijgbaar zijn.
Prijs: 24,95 euro

VOORINTEKENING MET KORTING START NU: Als u dit boek vóór 1 november bestelt, profiteert u van de voorinschrijfkorting. U betaalt dan slechts 19,95 euro.
Bestel het boek op: Gianotten Printed Media
U krijgt via e-mail een afhaalbewijs. Afhalen met bewijs kan vanaf 21 november bij: Gianotten Printed Media, Bredaseweg 61. Tilburg
U kunt ook aangeven dat wij het boek moeten opsturen: de verzendkosten bedragen € 6,60.
Tilburgse textiel in beeld. Het is een coproductie van Ronald Peeters en Ton Wagemakers, oud-directeur van het TextielMuseum en het wordt uitgegeven in samenwerking met Gianotten Printed Media.


Bijschriften foto's
Afb. 01
Het voltallige personeel van de Gebroeders Diepen, fabrikanten van lakens en buckskins, omstreeks 1900. In 1876 werkten er bij Diepen 170 volwassen mannen, 76 vrouwen en 14 kinderen. (Collectie RAT).

Afb. 02
N.V. Spinnerij Swagemakers-Bogaerts aan de Jac. Van Vollenhovenstraat, afdeling kamgarenspinnerij, in 1971. Op de moderne ringspinmachines werden grote klossen garen gebruikt in plaats van pijpjes garen op de oudere machines. (Coll. RAT, foto Studio Van Dusseldorp).