woensdag 28 september 2016

Boek 'Verdwenen Rauwbraken'


Begin 2017 verschijnt een boek over de Tilburgse Rauwbraken; het voormalig moerasgebied in de noordoostelijke hoek van Tilburg. Talloze anekdotes, feiten en meer dan honderdvijftig afbeeldingen, waarvan de meeste niet eerder gepubliceerd, brengen de historie van dit roemruchte gebied tot leven.

Die Ruijbraecken

Met weemoed denkt de Tilburger terug aan dit landelijke (en volgens velen) idyllische gebied. De prachtige natuur, de leemputten en de vele vogels, zoogdieren en amfibieĆ«n maakten de omgeving tot een waar lustoord voor wandelaars en fietsers. Helaas werd de Rauwbraken - dat onder de naam ‘die Ruijbraecken al in de 14e eeuw wordt genoemd-  in de jaren zestig van de vorige eeuw volledig van de kaart gevaagd: tegenwoordig vinden we hier industrieterrein Loven.

Het boek beschrijft de geschiedenis van dit stadsdeel, dat ooit onderdeel was van de oude herdgang Loven. Vanaf het oerlandschap in de middeleeuwen en het latere agrarische cultuurlandschap tot en met de leemwinning door de steenbakkerijen van Stevens en Claesen in de 20e eeuw.

Bewoners
Speciale aandacht is er voor de woonwijk aan de Nautilusstraat en Kapitein Nemostraat. De schrijver neemt u mee op een virtuele reis door het verleden en toont u het gebied zoals dat er honderd jaar geleden uitzag. U wandelt over stoffige zandpaden en bezoekt de oude boerderijen en koffiehuizen: De Kluijt, Melis en De Bakker, om er maar een paar te noemen. Talloze anekdotes van (oud)bewoners lagen aan de basis van deze reconstructie.

Over de schrijver
Onderzoeker en samensteller Theo van Etten: “Ik ben blij en trots dat er eindelijk een boek over de Rauwbraken verschijnt. Ondanks de vele publicaties over de stad Tilburg was dit een ‘missing link’. Veel Tilburgers hebben hier lang op gewacht.” Theo van Etten was eerder verantwoordelijk voor ‘Stenen uit de Rauwbraken’, een boek over de geschiedenis van de baksteenfabricage in dit gebied.

Blijf op de hoogte
Wilt u op de hoogte blijven van de verschijningsdatum en de mogelijkheid om in te tekenen? Stuur dan een mail naar de auteur Theo van Etten.