zaterdag 27 augustus 2016

Glas-in-loodraam uit H. Hartkerk Noordhoek Tilburg?

Deze week ontving Stadsmuseum Tilburg deze mail: 'Rond 1976 kregen mijn ouders van huidarts Jo Jansen en vrouw Bieltje (Tilburg of omgeving?) een deel van een kerkraam, dat, zoals zij mij vertelden, kwam van een Tilburgse kerk die gesloopt was. Ik vermoed dat het om de Heilig Hartkerk gaat. Het kerkraam is ingelijst en van verlichting voorzien. Ik wil het niet weggooien, maar ook niet houden? Heeft u wellicht interesse? Ik zou het graag een keer naar Tilburg terugbrengen en geven aan mensen, voor wie het iets betekent.'

 Ervan uitgaande dat het gaat om de H. Hartkerk, heb ik (PR) een oriĆ«nterende blik geworpen in de beeldbank van het archief. De H. Hartkerk is die van Marietje Kessels, op de huidige Noordhoekring. De kerk werd ontworpen door Pierre Cuypers. Van wie de kerkramen zijn, is op dit moment bij mij nog niet bekend. Ik zal deze week een kijkje nemen in het archief van de bedoelde kerk. De glas-in-loodramen van de vermeende H. Hartkerk zijn wel goed te bekijken in de beeldbank van het archief.

Zo op het eerste oog dateert de afbeelding echter van de jaren 1920-1930, en niet van rond de eeuwwisseling toen de kerk werd gebouwd. De vraag om herkenning heb ik voorgelegd aan dr. Jos Pouls van de Open Universiteit. Hoogleraar Pouls is gespecialiseerd in kerken en interieurs, vooral uit de periode van het Interbellum. Maar wellicht hoeven we de kennis niet ver te zoeken, en weten de Tilburgers zelf al het verhaal te vertellen.

Stadsmuseum Tilburg krijgt vaker aanbiedingen als deze. Vanwege gebrek aan depotruimte durven we echter niet te veel aan te nemen. Bovendien is onze visie dat een volgepakt depot met collectiestukken die alleen maar bewaard worden en nooit aan het publiek getoond, niet de bedoeling kan zijn van erfgoed. Erfgoed behoort immers tot het collectieve geheugen van de stad en verdient een langer bestaan. Een goed en toegankelijk depot voor de stad Tilburg staat op onze verlanglijst, maar zover is het nog niet.

Wat mij betreft de volgende stappen: uit te zoeken wat het verhaal is achter het glas-in-loodraam. De aanbieder zal ik vragen om nog enkele foto's te maken zodat we het beter kunnen duiden. Vervolgens kan het stadsmuseum het voorwerp documenteren en toevoegen aan de geschiedschrijving van de stad. Als laatste de kwestie van de opslag. In plaats van in een depot is er misschien wel een Tilburger die in zijn of haar openbare gelegenheid dit raam wil plaatsen. Of er is een kunstenaar die het raam verwerkt in een nieuw te maken werk. Voorwaarde is dan wel dat de Tilburger of de maker het verhaal moet blijven vertellen. Op die manier blijft het erfgoed van Tilburg zichtbaar voor de stad.

Wie wil reageren, stuurt een mail of via Facebook.