vrijdag 27 mei 2016

Oudere bewoners wijk Jeruzalem vertellen via nieuwe media hun verhaalNieuwe verhalenroute Tilburg op de Kaart: bronnenbank in de openbare ruimte

Foto Leo Adriaanse, 2016
Sinds deze week is aan de website Tilburg op de Kaart een nieuwe verhalenroute toegevoegd. De route maakt onderdeel uit van een kunstproject van de Master Kunsteducatie van Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Doel van dit project was om studenten een innovatieve kunsteducatieve interventie te laten ontwikkelen in de Tilburgse wijk Jeruzalem, in participatie met bewoners. Leo Adriaanse ging in gesprek met zes bewoners uit Jeruzalem die er al tientallen jaren wonen en hem verhalen vertelden over de 66-jarige geschiedenis van de buurt. Jeruzalem is de laatste tien jaar sterk in transitie. Enkele grote bedrijven uit de textielindustrie verdwenen, de huizen werden gerenoveerd en momenteel wordt de buurt aangevuld met nieuwbouw. Stille getuigen van die transitie zijn de kolossale bomen in de wijk, waarvan sommige er al 66 jaar staan.

De zes bewoners wilden graag dat hun herinneringen zouden worden bewaard en beschikbaar zouden komen voor de nieuwe inwoners van Jeruzalem. Gekozen is voor een ‘bronnenbank in de openbare ruimte’. De verhalen van de bewoners zijn geclusterd in tien onderwerpen: over het ontstaan van de buurt, de fabrieken, de school en de kerk, de winkels (die er inmiddels ook allemaal niet meer zijn), de vele speelruimte voor kinderen, het Airey-systeem volgens welke de huizen zijn gebouwd, het verenigingsleven, de nieuwe bewoners en het groen, de vele bomen.

Die verhalen zijn geplaatst op de website Geheugenvan Tilburg. Op de website Tilburg op de Kaart is een route aangemaakt door de buurt. De wandeling van circa 30 minuten voert langs tien locaties in Jeruzalem, waar de verhalen betrekking op hebben. Zodoende kunnen de verhalen vooraf worden gedownload en de route door de buurt met smartphone of tablet gevolgd. Op de tien locaties zelf hangen kleine bordjes, met daarop aanduiding van het onderwerp en een QR-code. Wie deze code scant met behulp van een QR Reader (via Appstore of Google Play gratis beschikbaar), krijgt de betreffende verhalen vanuit het Geheugen van Tilburg op locatie beschikbaar op de smartphone. Zo zetten deze oudere bewoners van Jeruzalem nieuwe media in om hun verhalen te vertellen.