donderdag 28 januari 2016

Tilburg-Maquetteman Ruud Cleverens overleden

De maker van de Tilburg Maquette is deze week overleden. Ruud Cleverens werd 63 jaar. De oud-Tilburger meldde zich precies een jaar geleden bij Stadsmuseum Tilburg met de vraag of hij voor de stad een maquette mocht maken. Omdat Tilburg in de jaren 1950 nog gekarakteriseerd werd door kerken en fabrieken, werd gekozen voor dat decennium. Ruud werkte op basis van vrijwilligheid aan wat hij zijn 'levenswerk' noemde. Vanaf februari 2015 werkte hij bijna dag en nacht aan de wording van zijn geboortestad. Hij zou er ongeveer twee jaar voor nodig hebben. We gingen ervan uit dat hij medio maart, april 2017 klaar zou zijn.

Ruud baseerde het stratenplan op het kadaster van de jaren 1950. Zeer nauwkeurig werd alles verkleind tot een schaal van 1:1000. Toen dat klaar was, begon hij met het handmatig inkleuren van de kaart van drie bij drie meter. Na die tijdrovende klus kon er worden gebouwd aan de superkleine huisjes en gebouwen. Hij gebruikte daarvoor afbeeldingen uit de fotocollectie van Regionaal Archief Tilburg en vanuit Stadsmuseum Tilburg werd hij voorzien van foto's uit Google Maps. Wanneer er gebrek was aan historisch materiaal of niet te benaderen vanuit internet, dan kwam de maquetteman naar Tilburg om met eigen ogen tekeningen van de objecten te maken.

In het najaar van 2015 werden de eerste resultaten van het maquettewerk getoond in de expositie MaquetteLab! Textielfabrieken uit de jaren 1950. Tijdens Open Monumentendag was Ruud live aanwezig om zijn maquettekunst en -ambacht te demonstreren. In de zomer van 2016 zou wederom zijn werk deels tentoongesteld worden om de Tilburgers op de hoogte te houden van zijn vorderingen.  Met foto's werden zijn werkzaamheden vastgelegd door Lucia Kerstens-Burgers.

De maquette zal vanuit Halsteren naar Tilburg worden gehaald. Omdat Stadsmuseum Tilburg er niet van uitging dat Cleverens zijn werk niet zou afmaken, ligt er niet meteen een kant-en-klaar plan. De maquette behoort in ieder geval toe aan Tilburg en aan de collectie van het museum en vormt met de tot nu toe gemaakte foto's al een mooi dossier. Eerst staan we stil bij het verlies van deze oud-Tilburger in hart en nieren. Daarna gaan we plannen maken om de maquette wellicht alsnog te voltooien.

Ruud Cleverens werd geboren in Tilburg en overleed in Halsteren op 25 januari 2016.
Zijn levenswerk maakte hij niet meer af.

Meer over het overlijden van Ruud Cleverens
Omroep Brabant 
Bergen op Zoomse Bode