vrijdag 13 november 2015

Taal van Tilburg: educatieve route

Op woensdag 18 november wordt in Midi Tilburg de Dialectprijs Noord-Brabant uitgereikt. In 2013 won Stadsmuseum Tilburg deze prijs met het project Taal van Tilburg.

Het juryrapport was destijds lovend, onder andere vanwege de veelzijdigheid van het project: De Taal van Tilburg was sterk gericht op participatie en educatie: het publieksbereik was breed, waardoor ook mensen, die niets met dialect hadden, bewust werden gemaakt om eens stil te staan bij de waarde van de taal van de stad.  De Taal van Tilburg behandelde het dialect als onderdeel van taalvariatie, als onderdeel van de meertalige samenleving die Tilburg als grote stad in Brabant nu eenmaal is. Daarmee gaf de Taal van Tilburg het dialect een kans voor de toekomst, als onderdeel van onze cultureel diverse samenleving.

Vanuit deze visie, die Stadsmuseum Tilburg nog steeds ondersteunt, is het gewonnen geldbedrag ├á duizend euro besteed. De beeldend kunstenaars Rian van Seeters en Hans Vogels uit Tilburg kregen de opdracht om in de binnenstad van Tilburg een taalroute te ontwikkelen voor leerlingen van het basisonderwijs en voor de laagste klassen van het VMBO. De kunstenaars maakten ge├»nspireerd op het prentenboek O. Echo. Stadsgeluidenboek een filmpje, een presentatie voor in de klas, een route door de stad en opdrachten voor de lessen beeldende vorming. Het resultaat is een kant-en-klaar Taal van Tilburgproject dat de docenten zelf uitvoeren. 

Dag! zegt de stad.
De stad roept mij!
De stad leeft en spreekt,
Schreeuwt, geeuwt en slaapt.
Kom dan, zegt de stad. Kijk naar mij.
Met je ogen en de vingers van je handen.

Op 18 november vindt de uitreiking van de Dialectprijs plaats in Midi. Wethouder Marcelle Hendrickx en Gedeputeerde Henri Swinkels zullen beiden aanwezig zijn. Stadsmuseum Tilburg is benieuwd wie dit jaar de prijs gaat winnen. Wie deze avond wil bijwonen, kan zich telefonisch of per mail aanmelden bij Erfgoed Brabant.