dinsdag 6 oktober 2015

Twee eeuwen Tilburgse textielfabrieken

Foto Schmidlin 1920.
Foto genomen vanuit de Goirkese kerk richting Tilburg Zuid.
Op een uitvergroting zijn er al 24 schoorstenen geteld!
Regionaal Archief Tilburg zoekt deelnemers voor een typisch Tilburgs project. De stad stond tot aan de jaren ‘70 vol met textielfabrieken. Welke waren dat en welke bijzondere verhalen horen daarbij? Het archief wil een paar eeuwen textielgeschiedenis in kaart brengen en zoekt enthousiaste mensen om daarbij te helpen.

 De textielindustrie in Tilburg is een ruim begrip. Wie een inventarisatie maakt van alle textiel-gerelateerde fabrieken uit de 19e, 20e en 21e eeuw, komt op een aantal van zo’n vijf- à zeshonderd. Tot nu toe bestaat er geen (digitaal) totaaloverzicht van alle textielproductiebedrijven in die periode.

 Regionaal Archief Tilburg heeft de wens dit overzicht te maken samen met een groep van circa 30 onderzoekers. Het resultaat zal zijn dat alle textielproductiebedrijven uit die periode beschreven zijn in de Tilburg Wiki en, waar mogelijk, gekoppeld zijn aan het Geheugen van Tilburg en Tilburg op de Kaart. Géén gedrukte publicatie, maar een digitale weergave van het resultaat, toegankelijk voor iedereen. Door het inventariseren van de productiebedrijven, het herordenen van bestaande kennis en het onderzoeken van nieuwe feiten, zal een nieuw overzicht ontstaan. Het streven is om dit project eind maart 2016 af te ronden.

Geïnteresseerden kunnen zich tot en met 28 oktober melden bij Petra Robben, projectleider van het archief. De deelnemers worden begeleid en ontmoeten elkaar tijdens een paar bijeenkomsten. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze:
  • Interesse hebben in de Tilburgse textielindustrie
  • Basisvaardigheid hebben in het doen archiefonderzoek, zowel digitaal als in papieren collecties (onder begeleiding van het archief)
  • Zin en tijd hebben om van november 2015 tot en met maart 2016 intensief onderzoek te doen in archieven in Tilburg en eventueel bij het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in Den Bosch (evt. onder begeleiding)
  • De gevonden gegevens digitaal verwerken
Regionaal Archief Tilburg heeft eerder een dergelijk participatieproject uitgevoerd. In 2009, bij de viering van 200 jaar stadsrechten, hebben ongeveer 60 vrijwillige onderzoekers de gegevens opgespoord van alle Tilburgers die in 1809 geboren zijn. Daar kwamen prachtige verhalen uit. Het project Geboren in 1809 resulteerde in een digitale publicatie. Iets degelijks wil het archief nu weer bereiken.

Het project Twee eeuwen Tilburgse Textielfabrieken begint voor de deelnemers op woensdagmiddag 4 november 2015 in Regionaal Archief Tilburg.

Kijk voor meer informatie en aanmelding op www.regionaalarchieftilburg.nl/textielfabrieken

Geen opmerkingen: