donderdag 19 maart 2015

19 maart 1908 *Jef van BebberColl. Regionaal Archief Tilburg, BOL 604331.

Jef van Bebber werd geboren op 19 maart 1908. Hij overleed op 11 augustus 1944. Aan het overlijdensjaar kunnen we zien dat Jef een slachtoffer was van de Tweede Wereldoorlog. Hij overleed enkele maanden voor de bevrijding van Tilburg, die op 27 oktober 1944 plaatsvond. 

Jef woonde met zijn ouders in de Korenbloemstraat 137. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij ambtenaar bij de Voedselvoorziening in Oorlogstijd. Daarbuiten was hij actief in het verzet, waar hij in juni 1942 tijdens de registratie van de joodse inwoners van Tilburg bij toeval in terechtkwam. Een van zijn joodse vrienden, Ernst Elzas, liet hij als eerste in zijn huis in de Korenbloemstraat onderduiken. Daarna zouden er nog tientallen onderduikers volgen. Van Bebber werkte voor illegale kranten en verstrekte voedselbonnen. Op 2 augustus 1944 overvielen de bezetters Van Bebber in zijn huis en arresteerden hem en zijn joodse onderduikers. De volgende dag werd hij overgebracht naar de Sicherheits Dienst in Vught. Op 11 augustus 1944 werd hij daar gefusilleerd.

In de jaren vijftig werd er in Tilburg West een 'Verzetsheldenbuurt' gecreĆ«erd. Er zijn straten als de Coba Pulskenslaan, Henri Verbuntstraat en Loek Lansdorpstraat. De naam van Jef van Bebber komt er echter niet in voor. Het zou zelfs duren tot 2003, maar toen kreeg ook Jef een straatnaamverwijzing: de Jef van Bebberhof op voorspraak van Ernst Elzas. Anita Roos zorgde er voor dat aan Jef van Bebber postuum de Yad Vashem-onderscheiding voor hulp aan Joden werd toegekend. 

Jef staat vermeld op het monument in Nationaal Monument Kamp Vught. Voorts is er een lespakket, getiteld 'Kamp Vught in de Klas', waarin Van Bebber een van de hoofdrollen speelt. Op de website van Holocaust Memorial Day Trust brandt er een kaarsje voor Jef. Vandaag is het zijn geboortedag. Jef zou 107 jaar zijn geworden. 


Geen opmerkingen: