woensdag 26 november 2014

Tilburg ontrafelt verhalen bij opening AaBe Fabriek


Vanmorgen is De AaBe Fabriek geopend. Een belangrijk aspect van het Tilburgs erfgoed dat een nieuwe bestemming kreeg als winkelcentrum. In de voormalige AaBe hebben vele Tilburgers hard gewerkt aan de productie van wollen dekens. Vanaf vandaag gaan er hopelijk vele Tilburgers en bezoekers uit de regio naar De AaBe Fabriek voor hun dagelijkse boodschappen en bijzondere aankopen.

Al eerder deze week verscheen een jubileumkrant van de nieuwe AaBe Fabriek. Beloofd wordt een gevarieerd winkelaanbod; vijf dagen voordeel en: 'De AaBe Fabriek wil mensen trekken van Eindhoven tot Antwerpen'. De textielgeschiedenis van Tilburg mag nog beter voor het voetlicht worden gebracht. De herinneringen eraan zijn nog altijd warm, maar ook nieuwe generaties hebben meer dan voldoende inspiratie om van oude wollen dekens iets nieuws te maken.

Meike Fleskens, stagiaire van Academie Artemis ontwikkelde een workshop om een nieuw textiel product te maken dat het verhaal van Tilburg vertelt. Meike verzamelde oude AaBe dekens en verknipte deze tot lappen van 50 x 50 cm. Zij deed een oproep in de AaBe krant; om zelf aan de slag te gaan met dekens van AaBe. Binnen no time waren de twee workshops volgeboekt. Meer dan zeventig (!) aanmeldingen binnen slechts enkele uren tijd. Vandaag bij de feestelijke opening dienen de twee workshops als try out. Daarna zal Meike Fleskens het concept bijstellen. Zodanig, dat er in het komende jaar al die zeventig enthousiastelingen alsnog hun verhaal over de textiel én de AaBe kunnen vertellen.

Geen opmerkingen: