dinsdag 11 november 2014

Bevrijding van Tilburg in Peerke Donders Paviljoen Uitzinnige vreugde in een stad vol zorgenTekst Website Peerke Donders Paviljoen

Op 24 oktober is in het bijzijn van leden van de 15th Scottish Divisioneen nieuwe tentoonstelling in Peerke Donders Paviljoen geopend. Via negen banieren en een aantal vitrines met voorwerpen uit die tijd worden de bezetting en de bevrijding van Tilburg prachtig in beeld gebracht. Bovendien kan de bezoeker op een film unieke beelden van de bevrijding bekijken.

Dat Tilburg is bevrijd door de 15e Schotse Divisie is de officiële lezing. Maar die is niet compleet. De Heikant werd eveneens bevrijd op 27 oktober. Dat gebeurde ’s morgens al om ongeveer 10.30 uur, dus nog vóór de 15e Divisie vanuit het zuidoosten en oosten de stad binnentrok.

Combineren we 27 oktober met de naam Heikant, dan ontstaat er een religieuze betekenis. Peerke Donders werd daar namelijk geboren op 27 oktober 1809. In 1982 zalig verklaard, was hij voor vrome Tilburgers al veel langer ‘de heilige van de Heikant’. Was het dan toeval dat juist op zijn geboortedatum de Heikant werd bevrijd? En was het eveneens toeval dat op dezelfde dag heel Tilburg werd bevrijd? Het antwoord laat zich raden. Zelfs na jaren bleek dat antwoord verankerd te zijn in persoonlijke herinneringen. In de tentoonstelling wordt aandacht geschonken aan de bezetting en bevrijding van Tilburg.

Voor een bezoek aan Peerke Donders Paviljoen betaalt u € 2,50. Deze bijdrage is bedoeld voor het voortbestaan van het erfgoed Peerke Donders. Naast de tijdelijke tentoonstelling over de bevrijding kunt u een permanente tentoonstelling over het leven en werk van deze bijzondere Tilburger in Suriname bekijken. Samenstelling tentoonstelling: Stadsmuseum Tilburg / Ronald Peeters
Adres: Pater Dondersstraat 20
5011 XG TIlburg 
Geopend op dinsdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur
Groepsrondleidingen op afspraak

Geen opmerkingen: