woensdag 3 september 2014

Heemkundekring: lezing over bevrijding Tilburg


Heemkundekring Tilburg
 
Op 30 oktober 2014 organiseert Heemkundekring Tilburg een lezing ter gelegenheid van de 70-jarige bevrijding van de stad Tilburg.
 
Op 27 oktober 1944, 70 jaar geleden, is Tilburg bevrijd. Deze begon met de invasie op D-day, 6 juni, waarna een pijlsnelle opmars richting Nederland volgde. Op 17 september startte de operatie Market Garden om de snelle opmars, via de bruggen bij Nijmegen en Arnhem, naar Duitsland voort te zetten. Dat was letterlijk een brug te ver, de lange aanvoerlijnen stokten en de Duitsers hergroepeerden zich. Om de kortere aanvoerlijnen via Antwerpen veilig te stellen startte de operatie Pheasant. Generaal Barber van de 15 e Schotse divisie, deel van het tweede Britse leger (evenals de Prinses Irene Brigade), zal uiteindelijk Tilburg bevrijden. In oktober 1989 heeft onze  Heemkundekring  via de Sochot, met Harrie Vereijken en Piet van Beurden, een belangrijke rol gespeeld bij het onderzoek naar de bevrijding en bij de oprichting van het Schotse monument voor onze bevrijders.

Jack Didden heeft de rol van de 15e Schotse divisie onderzocht en hun geschiedenis bij de bevrijding in een (Engels) boek neergeschreven  en dat als dank aan de be vrijders aangeboden. Hij zal nu zijn kennis over die bevrijding met ons komen delen.

De lezing wordt gehouden in zalencentrum Boerke Mutsaers, Vijverlaan 2, in Tilburg.
Datum: 30 oktober 2014 om 20.00 uur.
Leden Heemkundekring gratis, niet leden € 4,- inclusief koffie.

Geen opmerkingen: