vrijdag 8 augustus 2014

Verhalen over en herinneringen aan Grenzeloos Tilburg 1914-1918


Gastblog P.J. Ooms n.a.v. bezoek aan tentoonstelling in Bibliotheek Tilburg Centrum
'Het heeft iets aandoenlijks al die grote zwart-wit foto’s van mensen die in alle welwillendheid opvanghuizen regelen, of soldaten die voor vermaak even een taptoe voor de bevolking houden op het Piusplein. Nergens een tragisch beeld, overal wordt er geglimlacht op de foto’s.  En gezond van lijf en leden is zeker nog iedereen. Het Rode Kruis vergadert vast in een bovenzaaltje van L’Industrie om de opvang te organiseren, en aan de grens worden uitkijkposten neergezet van een Monty python-achtige allure. Iedereen heeft er nog plezier in lijkt het wel…´
Lees meer op Stadsgezicht / BD.nl


Karel de Beer schrijft op Facebook

Collectie Karel de Beer
'Afgelopen jaar werden mijn foto-ambities overruled door andere werkzaamheden. Een daarvan bereikte afgelopen week de finale. Terwijl nu op tal van plaatsen in Europa het begin van de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht voel ik me daar meer b...ij betrokken dan ik me eerder kon voorstellen. Ik heb nl. onlangs een artikel geschreven over de inkwartiering in 1914 van een onderdeel van de Artillerie in de schoenfabriek van Mannaerts op 't Goirke. Het bijzondere aan deze overigens kleine gebeurtenis was dat er in mijn moeders familie (Mannaerts) een heus dossier van aanwezig was. ..'
Lees meer op Facebook Karel de BeerOpa van Gemma van de Klundert-Bertens van Tilburg naar Boskoop
Gemma onderzoekt de reden waarom haar grootvader als Tilburgse soldaat naar Boskoop moest. Gemma: '1e stap, Dit moet ik vlgs mij via Regionaal Archief Tilburg, trouw of overlijdensakte kunnen vinden, althans zijn dienstnummer om vervolgens in Den Haag meer gegevens van zijn dienstperiode te achterhalen. Toch? Of zie ik dat niet goed. Ik zou dat wel graag willen weten. Ik denk dan dat ik via die gegevens, ik heb dat al eens gezien in den Haag in hele grote dienstboeken waar dan zijn dienstgang is opgetekend, kan achterhalen waarom hij daar was. En misschien is dan ook te achterhalen met wie hij in dienst was bij dit mobilisatieteam 1914. Misschien met meerdere Tilburgers. Hij is wel in januari 1914 getrouwd, dus denk ik voor de oorlog echt begon.'

Collectie Gemma van de Klundert-Bertens
Wie Gemma kan helpen; bezoek haar pagina op Facebook

Tilburgers schrijven verhalen op Geheugen van Tilburg
Frans de Croon is gestart met een serie verhalen over 'loopgraven in Tilburg': 'Een ansichtkaart van iemand uit het Nederlandse veldleger tijdens de mobilisatie van 1914-18 geeft een interessant tijdsbeeld. Onlangs kocht ik zo'n kaart op een boekenmarkt; de persoonlijk geschreven tekst trok mijn aandacht. De kaart is verstuurd op 1 mei 1915, afgestempeld in Tilburg een dag later en gericht aan de neef van de afzender uit Tilburg, in Amerika. Met het lezen van deze kaart maken wij een duik in het verleden. Op de kaart staat een foto van de "Heuvelstraat Westzijde". Een foto uit het begin van de vorige eeuw. De afzender was een soldaat die, tijdens de Eerste Wereldoorlog, wegens de mobilisatie in het veldleger diende. Zijn naam: TJ Visser. Lag zijn compagnie in Tilburg?'
Lees meer verhalen op Geheugen van Tilburg

Geen opmerkingen: