De woorden van de jury:
"Dames en heren, we zijn toe aan de uitreiking van de Dialectprijs van Noord-Brabant. De ‘Dialectprijs van Noord-Brabant' bestaat uit een financiële bijdrage en een trofee. De financiële bijdrage is bedoeld om het werk van de prijswinnaar verder te ondersteunen en te stimuleren. De ‘Dialectprijs van Noord-Brabant' zal tweejaarlijks worden uitgereikt. De criteria voor de ‘Dialectprijs van Noord-Brabant' bestaan uit voorbeeldigheid en verdienste: de prijs is bedoeld voor een of meerdere personen die het dialect in Noord-Brabant op een bijzondere en bevorderende manier in de kijker hebben gezet. De jury bestaat uit drie personen, Gerlaine Piters, Tim van der Avoird en Jos Swanenberg. Ons zijn 35 aanmeldingen van 31 kandidaten voor deze prijs toegekomen.
We hadden dus de taak uit dit grote aantal
publieksnominaties de meest geschikte kandidaat te vinden en als winnaar aan te
wijzen. En dat was een heel moeilijke taak, omdat we de kandidaten stuk voor
stuk erg goed vonden. De dialectbeoefening in Noord-Brabant is groot in omvang,
is veelzijdig, is goed van kwaliteit en bereikt een groot en divers publiek. Wij hebben naar buitengewone prestaties gekeken, die zijn
gedaan in de vorm van een verrassende, spraakmakende activiteit, ook als dat
deel uit maakt van een oeuvre dat nog altijd doorwerkt. Het werk van de winnaar
moet in de ogen van de jury dynamisch en hedendaags zijn en niet per se
authentiek of traditioneel. Het werk van de winnaar zou inspirerend moeten zijn
voor wie zich inzet voor dialectbeoefening, en zet taal neer als instrument van
Brabantse cultuur en identiteit. Ook hebben we gekeken naar activiteiten die
veel liefhebbers hebben betrokken bij hun activiteiten en die een groot publiek
bereikt hebben.
De Taal van Tilburg is enorm veelzijdig in zijn aanpak: het heeft een grote educatie-component, er is een tentoonstelling samengesteld, er is een boek gepubliceerd, er is onderzoek gedaan, bronnen werden gedigitaliseerd ... te veel om op te noemen werkelijk. De Taal van Tilburg was sterk gericht op participatie: op allerlei manieren werden verschillende groepen van de Tilburgse bevolking betrokken bij of in aanraking gebracht met een van de deelprojecten. Daarmee is meteen ook gezegd dat het publieksbereik heel breed geweest is, zodat De Taal van Tilburg ook mensen die niets met dialect hebben gedwongen heeft toch eens stil te staan bij de waarde van de taal van de stad. De Taal van Tilburg is zeer vernieuwend; er is in nieuwe vormen gewerkt (ik denk o.a. aan het twitter-onderzoek, en het werk van rapper Timmietex) op een creatieve wijze die als voorbeeld kan dienen voor andere plaatsen in Brabant en daarbuiten. Tot slot, en dat maakt de Taal van Tilburg ook heel bijzonder, is het project niet zo maar gericht geweest op het behoud van dialect. Dat klinkt misschien raar, als we het over een dialectprijs hebben, mar de Taal van Tilburg heeft het Tilburgse dialect behandeld als onderdeel van de taal van Tilburg, als onderdeel van taalvariatie, als onderdeel van de meertalige samenleving die Tilburg als grote stad in Brabant nu eenmaal is. Daarmee geeft de Taal van Tilburg het dialect een kans voor de toekomst, als onderdeel van onze cultureel diverse samenleving. "
De pers besteedde er veel aandacht aan, OmroepBrabant bracht Petra live op de radio, BN De Stem plaatste een artikel, BrabantsDagblad schreef erover, en als klapper op de vuurpijl was Petra donderdagochtend bij GielBeelen live op 3FM. Hij maakte er een prachtig radio-interview van, waarin een rap van Timmietex en het dialect van Roy Donders voorbij kwamen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten