zaterdag 12 januari 2019

Ik, Kim, Sim ... Rondleidingen museum Fraters van Tilburg (VOL)

Foto gemaakt met 360 graden camera. Don Blaauw.
Ik, Kim, Sim,  de eerste drie woordjes van het leesonderwijs waarvoor de basis werd gelegd door de Tilburgse frater Caesarius Mommers. Zijn methode was zodanig van kwaliteit dat die tot op de dag van vandaag wordt gebruikt in Nederland en België. Uitgeverij Zwijsen leerde daarmee meer dan 10 miljoen kinderen lezen. Deze historie over de ontwikkelingen van het leesonderwijs is onderdeel van een programma in het TijdLab georganiseerd door Stadsmuseum Tilburg samen met de Stichting Tilburgse Taol, TilburgsAns, de Fraters van Tilburg én de Bibliotheek LocHal. Een van de onderdelen is een rondleiding in het museum van de Fraters van Tilburg.

Over de rondleidingen
Het leesonderwijs en de Fraters van Tilburg zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In meer dan 150 jaar ontwikkelden de fraters diverse lesmaterialen, zoals letterkasten, leesplanken, lesmethoden en leesboekjes. Frater Caesarius Mommers begon zijn loopbaan op de parochieschool in de Tilburgse Noordhoek. Hij ontwikkelde een leesmethode die voortdurend werd aangepast aan de eisen van de tijd. Mommers wordt de ‘Leesvader van Nederland’ genoemd. Dit verhaal en nog veel meer is te zien en te horen in het museum aan de Gasthuisring, waar een van de fraters een rondleiding verzorgt.

Praktische informatie
De rondleidingen beginnen om 13.00 uur. We verzamelen bij het TijdLab in de LocHal en wandelen vervolgens door de Spoorzone naar het generalaat van de Fraters van Tilburg aan de Gasthuisring. De rondleiding wordt verzorgd door een van de fraters.

13.00 uur Verzamelen in het TijdLab
13.15 uur Wandeling door LocHal, Burgemeester Brokxlaan, langs Joannes Zwijsen naar Gasthuisring
13.45 uur Aankomst bij Gasthuisring
14.00 uur Begin rondleiding