vrijdag 18 januari 2019

Identiteit van Brabant? Wèsdè? Lezing over dialect Jos Swanenberg

Brabants Leesplèngske
Op 5 februari 2019 geeft professor Jos Swanenberg een lezing over het (Brabantse) dialect en identiteit in het TijdLab in de LocHal.

De Brabantse identiteit, bestaat die wel?
Jos Swanenberg
Tilburger, Brabander, Nederlander…wat willen we daar eigenlijk mee zeggen? Onze identiteit hangt sterk samen met onze komaf, de omgeving waar we vandaan komen. Koningin Máxima heeft ooit gezegd dat de Nederlandse identiteit niet bestaat, net zomin als de Nederlander of de Argentijn. Om iemands identiteit zijn namelijk geen hekken te plaatsen.

Zachte g
Hoe zit dat dan met de Brabantse identiteit, met zijn zachte g, carnaval en worstenbrood? In deze lezing gaat Jos Swanenberg in op de vraag hoe taal en cultuur in Noord-Brabant onze identiteit vormen, ook bij nieuwe en jonge Brabanders. Jos Swanenberg (Gemert 1968) is hoogleraar Diversiteit in Taal en Cultuur in Brabant aan de Universiteit van Tilburg en werkt daarnaast als adviseur en redacteur voor de stichting Erfgoed Brabant in ’s-Hertogenbosch. Hij publiceerde diverse boeken en artikelen over taal, cultuur en identiteit.

Gôols leesplèngske
Praktische informatie
Wil je deze lezing bijwonen? Dan ben je welkom op dinsdag 5 februari om 19.30 uur in het TijdLab van de Bibliotheek LocHal. De toegang voor deze lezing is gratis. Aanmelden kan vooraf via de mail van het TijdLab of in de Bibliotheek LocHal.

Deze lezing maakt onderdeel uit van de programmering rondom het project IK KIM SIM. PIRKE HÖSKE KWÈÈK - Ontwikkelingen van leesonderwijs en leesplanken in Tilburg.

Dit project is een samenwerking tussen het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg), Stichting Tilburgse Taol, de Fraters van Tilburg en TilburgsAns en wordt mede mogelijk gemaakt door Erfgoed Tilburg, St. Jacques de Leeuw en Boekenschop.