dinsdag 11 december 2018

Oproep: leesplankjes voor TijdLab

IK KIM SIM. PIRKE HÖSKE KWÈÈK
Ontwikkelingen van leesonderwijs en leesplanken in Tilburg


Frater Caesarius Mommers.
De leesvader van Nederland.
Foto Uitgeverij Zwijsen
Aap, noot, mies toen, boom, roos, vis later en Ik, kim, sim nu. Wie heeft er niet, dankzij de leesmethode van de Tilburgse frater Caesarius Mommers, met deze woorden leren lezen? Woorden die ook terugkwamen op de destijds gebruikte leesplanken die door de tijd heen veranderd zijn. Was de leesplank oorspronkelijk nog een didactisch instrument, vanaf ca. 1980 werd deze plank steeds meer een uitdrukking van identiteit en dialect.

Stichting Tilburgse Taol (1994)
Zo heeft ook Tilburg een eigen leesplèngske dat begint met Pirke, höske, kwèèk. Het werd in 1997 ontwikkeld en is inmiddels meer dan twintig jaar oud. Zijn deze woorden en ook de gebruikte symbolen dan nog wel van deze tijd? Passen deze nog wel bij de huidige identiteiten van Tilburg? In de komende drie maanden gaan we in het TijdLab (in de nieuwe LocHal) samen met de stad en de bewoners een nieuwe leesplank ontwikkelen; een plank die weergeeft waar we als stad voor staan. Het TijdLab is gevestigd in de nieuwe Bibliotheek LocHal. Dit project is een samenwerking tussen de Bibliotheek LocHal, Stadsmuseum Tilburg, Stichting Tilburge Taol, TilburgsAns en de Fraters van Tilburg.

Indisch leesplankje van website Indisch4ever.nl 
Op zoek naar leesplanken!
Voor dit project zijn we op zoek naar leesplanken. Ongeacht de herkomst of de tijd waarin deze gemaakt zijn: de leesplankjes tonen afbeeldingen met daaronder bijpassende woorden.
Aan plankjes met aap, noot, mies zal het niet snel ontbreken, net zomin als de plèngskes met Pirke, höske, kwèèk. Waar we voor het TijdLab vooral naar zoeken zijn de plankjes of letterborden die andere identiteiten verbeelden en verwoorden. Zijn er in onze stad, waar meer dan 150 nationaliteiten wonen, ook leesplankjes uit de Cariben of uit Nederlands-Indië? Wellicht zijn er Turkse of Marokkaanse leesplankjes in het onderwijs of bij de mensen thuis? Zijn er bedrijven of verenigingen die ooit een eigen leesplank maakten? Voor het TijdLab zijn alle plankjes van harte welkom.
Wie een leesplankje heeft, neemt contact op met Stadsmuseum Tilburg. Stuur een mail naar info@stadsmuseumtilburg.nl.

De programmering van het TijdLab is in handen van de Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg. Beide vertegenwoordigen de partners van Erfgoed Tilburg. Meer info via www.lochal.nl.


Geen opmerkingen: