donderdag 5 juli 2018

Inventarisatie deelcollectie Scryption

In 2011 is een deelcollectie van het voormalig Museum Scryption in Tilburg aan de gemeente geschonken, beheerd door Stadsmuseum Tilburg.

Deze deelcollectie bestaat uit schrijf- en leesmethoden uitgegeven door verschillende uitgeverijen in binnen- en buitenland. De collectie is ingedeeld naar de desbetreffende stad per uitgever en is voorlopig opgeslagen op een stellingkast in het kantoor van het Stadsmuseum Tilburg. Het is de vraag of alle boekjes in de Stadscollectie Tilburg worden opgenomen. Daarvoor moet eerst onderzoek worden gedaan.

Er wordt een inventarisatie van het aantal boeken en schriften per plaats gemaakt en ook wordt de materiële toestand van de boeken en schriften beoordeeld door middel van steekproeven.
Scryption deelcollectie: stapels van boeken en schriften
op de eerste drie kasten van links naar rechts
en op de planken 2, 3 en 4 genummerd van onderen af.
Stellingkast in het kantoor van het Stadsmuseum Tilburg

Op de witte blaadjes staan de plaatsnamen
van de uitgeverijen
Wat is een materiële schadeanalyse ?
Door een materiële schadeanalyse van een collectie te maken wordt beoordeeld in wat voor staat de collectie op dat moment is.
Naast verzuring van papier kunnen ook insecten en schimmels schade hebben aangebracht aan de collectie. Is er sprake van schimmels en/of insecten dan moet de collectie eerst behandeld worden vóór deze kan worden toegevoegd aan een bestaande collectie van een museum of archief.

Collectie uit Baarn

Er is een vochtplek aan de rechterkant
van de bruine kaft. Daar schimmels en
beestjes van vocht en warmte houden
is het belangrijk om dit boek op schade
te beoordelen

Bij openen van het boek is er verzuring
van het papier te zien: gelig tot bruin.
Er zijn geen vochtplekken en geen
schimmels

Halverwege het boek is er vuil en foxing.

Foxing ook wel vosse of weervlekken genoemd zijn lichtgele
of lichtbruine of zwarte spikkelvormige  vlekken op papier.
Meestal wordt de aanwezigheid van foxing beschouwd als
 "geen schade aan het object"
uit Schadeatlas archieven

Achtergrondinformatie over Museum Scryption Tilburg
Museum Scryption Tilburg was een museum voor schriftelijke communicatie, dat in 1988 geopend is aan de Spoorlaan in Tilburg. Het was een voortzetting van het Schrift- en Schrijfmachinemuseum van frater Ferrerius van den Berg CMM (1915-1997), leraar schoon-, steno- en machineschrijven. Hij is in 1949 gestart te verzamelen. In 1954 is de collectie toegankelijk gemaakt voor het publiek, aanvankelijk in het fratershuis, later in de voormalige fabriek van A&N Mutsaers aan de Gasthuisring.

Het Museum Scryption toonde o.a. de ontwikkeling van het schrift en het schrijven.