woensdag 7 maart 2018

Burgemeester kiest schilderij intocht Willem II

Tijdens een rondwandeling van stadsgids Gerard Otten vernam burgemeester Theo Weterings dat er een schilderij was waarop de intocht van koning Willem II in Tilburg werd verbeeld. Op zijn vraag waar dat schilderij dan was, werd geantwoord dat het eigendom was van de gemeente, in beheer door Stadsmuseum Tilburg. Dat kwam mooi uit, omdat de burgemeester bij zijn bezoek aan Regionaal Archief Tilburg op 16 februari jl. tegelijkertijd kennis kon maken met Stadsmuseum Tilburg. Na een introductie van

Gert-Jan de Graaf, die directeur is van het archief en tevens hoofd Stadsmuseum, vertelde Petra Robben over het succes van 2017: het stickerboek met Koningsdag. Ook was vorig jaar de Willem II-collectie aanleiding voor diverse televisiekanalen om een bezoek te brengen aan de stad. De link met Willem II - als voorvader van de huidige koning Willem-Alexander - blijft sterk.

Theo Weterings wil voor op zijn burgemeesterskamer dan ook twee afbeeldingen combineren: enerzijds de intocht van koning Willem II in 1841, anderzijds het bezoek van de vijftigjarige Willem-Alexander aan de stad in 2017. Een tweeluik aldus, waarvoor Stadsmuseum Tilburg een van de twee beelden mag leveren. Het schilderij werd uit het depot gehaald dat zich in de Goirkestraat bevindt. Vervolgens werd het naar een restaurateur gebracht. Het resultaat wachten we af!

De burgemeester kreeg nog een mooi collectiestuk te zien, namelijk het haarschilderij van Marietje Kessels. Stadsmuseum Tilburg kreeg het in beheer nadat de familie Kessels het aanbood aan de gemeente Tilburg.

De foto's zijn gemaakt door William van der Voort