zaterdag 22 april 2017

Kalkbakje en wc-pot: de stadscollectie van Tilburg op TV

Schilderijen, een dodenmasker een kalkbakje en een wc-pot: voorwerpen uit de Tilburgse stadscollectie. Koninklijk erfgoed in de spotlight, dat was onder andere het doel van de Tilburgse erfgoedtiendaagse. Niet alleen de lokale pers, maar zelfs de landelijke zoals Omroep Max toonden belangstelling.

In het eerste filmpje van Brabants Dagblad zijn schilderijen te zien, opgenomen in het depot van Stadsmuseum Tilburg. Een van de schilderijen is van Pieneman dat de overgave bij Hasselt, het einde van de Tiendaagse Veldtocht, laat zien. Vervolgens komen in het filmpje het kalkbakje met troffeltje aan bod, evenals het vermeende dodenmasker van koning Willem II. Het bakje werd gebruikt bij de eerste steenlegging van het paleis. Het bronzen masker werd in de jaren 1930 in bewaring gegeven aan de gemeente. Het zou van Willem II zijn geweest.

Een tweede filmpje werd gemaakt door Omroep Max. 'De plee van Willemien' zo wordt de koninklijke Delftsblauwe toiletpot genoemd. Deze bevond zich tot de jaren 1970 in het oude gemeentehuis. Tijdens een feestje ter ere van de sloop werd de pot ontvreemd. De gasten hadden bij de uitnodiging te horen gekregen dat ze een aandenken mochten meenemen. Tilburger Ed Ghering maakte met zijn vrouw een plan om de wc-pot uit de 'dames' te ontvreemden. De pot ging in de auto mee naar huis, maar burgemeester Becht, die al jarenlang zelf de 'sloper' wordt genoemd, was hier niet blij mee. Toen er met carnaval traditiegetrouw een cadeau aan de Prins moest worden aangeboden, wist adjudant Ed Ghering meteen wat dat moest zijn.

De erfgoedobjecten bevinden zich in de depots van Stadsmuseum Tilburg; ze zijn vrijwel nooit tentoongesteld. Door de media-aandacht voor de stad in aanloop naar Koningsdag zijn de wc-pot, het dodenmasker en het kalkbakje voor even in de koninklijke spotlight gezet.