woensdag 29 maart 2017

Lezing: Sportstadions in Tilburg: spiegels van de tijd (Thijs Kemmeren)

Stadion Willem II. Foto Regionaal Archief Tilburg 43450
In samenwerking met de Bibliotheek Tilburg Centrum organiseert Stadsmuseum Tilburg op donderdag 6 april een lezing over 'sportstadions als spiegel van de tijd'. Deze lezing voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Tilburg, wordt verzorgd door docent/onderzoeker Thijs Kemmeren. Hij zal o.a. ingaan op de geschiedenis van het Koning Willem II stadion en het zwembad aan de Ringbaan Oost in Tilburg.

Sportstadions in Tilburg
Thijs Kemmeren is voormalig hogeschooldocent Sport en de Sportwereld bij Fontys Hogescholen, en momenteel als buitenpromovendus verbonden aan Tilburg University en de Universiteit Gent. In 2018 hoopt hij te promoveren op het onderwerp ‘Tilburg sport, 1840-1940. Urbanisatie, sport en identificatie’.

Met de opkomst van de moderne sport in de twintigste eeuw groeiden sportstadions uit tot belangrijke bouwwerken van stedelijkheid en behoren naast het gemeentehuis, de kerken, de centrale pleinen, het theater en het station tot de meest bekende en meest bezochte bouwwerken van de stad. Een sportstadion is, net als een gemeentehuis, een station, een kathedraal, een concertzaal of een theaterzaal, een gebouw waarop de inwoners van een stad trots willen zijn, dat soms controversieel is (bijvoorbeeld vanwege de gekozen architectuur of de hoge kosten), dat de stad een gezicht geeft en waarmee een stad zich wil identificeren. De status van een sportstadion is onderdeel van de strijd om de stedenhiërarchie en kan een impuls zijn voor economische ontwikkeling. De specifieke architectuur van een sportstadion benadrukt een sterke scheiding tussen binnen en buiten het stadion.

Tilburg kende in 1954 verschillende accommodaties waar de leden van de vele sportverenigingen zich thuis voelden. De accommodaties varieerden van schietbanen bij Boerke Mutsaers en de Postelse Hoeve voor de nog aanwezig handboogschietverenigingen, velden met kantines en kleedkamers voor voetbal- en korfbalverenigingen en verschillende gymnastiekzalen, vaak aanwezig bij de scholen voor lager- en voortgezet onderwijs, waar de gymnastiekclubs, maar de volleybalverenigingen thuis waren. De stad kende twee grote sportaccommodaties: het in 1933 gebouwde zwembad en het Tilburgse Sportpark. Deze beide sportstadions waren een uithangbord voor de stad en daarmee een spiegel van de tijd.

Lezing bijwonen?
Het programma van de avond is als volgt:
19.00 – 19.30 uur inloop met koffie/thee
19.30 – 20.30 uur lezing door Thijs Kemmeren
20.30 – 21.00 uur bezoek aan de Tilburg Maquette waarbij Petra Robben namens Stadsmuseum Tilburg graag uw vragen beantwoordt

Kaarten voor de lezing zijn gratis voor leden en kosten 3 euro p.p. voor niet-leden.
Graag kaarten vooraf reserveren per mail, telefonisch (013-4648513) of persoonlijk bij de informatiebalie van de Bibliotheek Tilburg Centrum.

Tilburg in de jaren '50: maandelijkse lezingen
Inwoners van Tilburg bouwen in de Bibliotheek Tilburg Centrum gezamenlijk aan een maquette van de stad zoals die eruit zag in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Door samen te bouwen, laten ‘bouwvakkers’ en ‘onderzoekers’ het verleden van de stad Tilburg zien. Deze Tilburg Maquette vind je op de eerste verdieping van onze Bibliotheek bij de Tilburg Collectie en is een initiatief van Stadsmuseum Tilburg.

Komende tijd is er in de Bibliotheek maandelijks een lezing over Tilburg in de jaren ’50. Na afloop van de lezingen is er gelegenheid om de Tilburg Maquette op de eerste verdieping van de Bibliotheek te bezoeken en kunnen er vragen worden gesteld.