woensdag 8 maart 2017

Stickerboek voor de koning

Tilburg heeft historisch gezien een unieke relatie met het koningshuis. Stadsmuseum Tilburg (SMT) brengt daarom ter gelegenheid van Koningsdag een stickerboek (à la de ‘voetbalplaatjes’) uit. Het boek is bestemd voor 10.000 leerlingen uit de bovenbouw van de basisscholen uit Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout. Opmerkelijk element is de Gouden Sticker: de eerlijke vinder wint een speciale prijs!

Het boek, dat 16 pagina's bevat, maakt kinderen op een speelse manier vertrouwd met de unieke relatie tussen stad en koningshuis, van vroeger tot straks: we beginnen bij prins Willem II (begin 19e eeuw), laten zien hoe de relatie anno 2017 is, maar kijken ook - met een knipoog - naar de toekomst (wie weet viert Amalia op 7 december 2053 haar 50ste verjaardag ook in Tilburg). En passant maakt een nieuwe generatie kennis met het belang van erfgoed en de in onze stad actieve organisaties op dit vlak.

Alle 10.000 leerlingen uit groep 5 tot en met 8 ontvangen via hun school begin april een gratis stickerboek. Het verhaal over het koningshuis en Tilburg wordt geschreven door Frank van Pamelen. Tekenaar en illustrator Jeroen de Leijer maakt afbeeldingen en studio Ontwerphaven geeft het boek vorm.

Bij bibliotheken, buurthuizen en MFA's kunnen kinderen (gratis) pakjes stickers bemachtigen. Om het boek compleet te maken moeten er ca. 20 stickers worden verzameld: sparen en ruilen dus! Tussen de bijna kwartmiljoen plakplaatjes zit één Gouden Sticker. Deze geeft recht op een bijzondere prijs.

Het stickerboek maakt onderdeel uit van een bredere profileringscampagne van het Tilburgse erfgoedveld rondom Koningsdag. Onder de titel ´10 dagen op pad voor de koning´ vinden er van 18 april tot en met 27 april allerlei activiteiten plaats (zie bijlage).