donderdag 30 maart 2017

Museumweekend 220 VOLT-voorwerpen Tilburg

Delftsblauwe borden. Stadscollectie Tilburg

Tijdens het Nationaal Museumweekend op 8 en 9 april toont Stadsmuseum Tilburg maar liefst 220 VOLT-voorwerpen in de voormalige fabriek waar nu FabLab013 is gevestigd. Het verhaal van de VOLT-fabriek is terug te vinden in de Stadscollectie Tilburg, waarin ruim 750 voorwerpen bewaard zijn gebleven. De VOLT-Gloeilampenfabriek in Tilburg was van 1909 tot 1990 in bedrijf. De fabriek was internationaal bekend met de gloeilampen, radio-, mijn-, vuurtoren- en autolampen, röntgenbuizen en neon. Later werd de productie uitgebreid met batterijen, knijpkatten, fietslampen, scheerkoppen en gereedschappen. In de hoogtijdagen werkten er meer dan 5.000 mensen.

In de afgelopen twintig jaar besteedde oud-medewerker Jan van Iersel veel tijd aan het inventariseren en beschrijven van die voorwerpen. Wat zit er zoal in de collectie VOLT van Stadsmuseum Tilburg? Van Iersel maakte een indeling met producten zoals condensatoren, trimmers, spoelen, transformatoren en deflectiemiddelen. Daarnaast selecteerde hij gereedschappen als elektrische en mechanische ijk-, weeg-, meet- en registratiegereedschappen. De gebruiksvoorwerpen spreken wellicht meer tot de verbeelding en de herinnering: een plattegrond van VOLT-Noord met daarop de loopafstanden aangegeven, een herinneringspenning, zes Delftsblauwe borden die door de ‘buitenfabrieken’ van Philips werden aangeboden aan de 40-jarige VOLT.

In de voormalige VOLT-fabriek aan de Groenstraat bevindt zich in een van de hallen FabLab013. Daar waar voorheen gloeilampen en knijpkatten werden gemaakt, staan vandaag de dag 3D-printers, freesmachines, lasersnijders en een foamcube. Iedereen kan er binnenlopen om aan de slag te gaan met de machines en eigen producten te maken. Labmanagers zijn aanwezig om te assisteren. Wie het niet zelf kan, of liever samenwerkt, geeft het project bij FabLab013 in opdracht.

Wie geïnteresseerd is in elektrotechniek of herinneringen wil ophalen aan de VOLT is van harte welkom tijdens het Nationaal Museumweekend. Niet alleen de 220 VOLT-voorwerpen vertellen een verhaal. Ook oud-medewerkers Jan van Iersel en Johan Bushoff zijn aanwezig om hun verhalen te delen. Voorts is er een film van VOLT en zijn er boekjes te koop over de VOLT-geschiedenis. Om te laten zien wat hedendaagse technieken zijn, organiseert FabLab013 workshops en demonstraties.

Kom voor techniek, verhalen en 220 VOLT-voorwerpen naar FabLab013 tijdens het Nationaal Museumweekend op 8 en 9 april 2017 van 12.00 – 17.00 uur (Stadsmuseum Tilburg i.s.m. FabLab013). Groenstraat 139 – Hal 553 , 5021 LL Tilburg.

www.fablab013.nl