maandag 20 februari 2017

Saskia Dellevoet versterkt community Maquette Tilburg

Per februari heeft Stadsmuseum Tilburg Saskia Dellevoet aangenomen om de Tilburg Maquette te coördineren en te realiseren. Saskia neemt daarmee de taak over van Petra Robben.

Het is de bedoeling dat de maquette eind juli gepresenteerd wordt.
Als cultureel ondernemer bij Hocus-Pocus-Focus heeft Saskia diverse community-art projecten opgezet, begeleid en gecoördineerd. Bijvoorbeeld BLAUW TILBURG  … kunst in de voetsporen van de waterlopen. In drie Tilburgse wijken, is op een ‘blauwslootlocatie’ per wijk met meer dan 250 mensen een  kunstwerk bedacht, gemaakt, gedeeld en gevierd. een huidig project van Saskia is KASTEEL013, het verdwenen Kasteel van Tilburg, vroeger, nu en in de toekomst. Dat zet Dellevoet op 21 april met zoveel mogelijk wijkbewoners en organisaties met kunst en cultuur op de kaart. Tilburg / De Hasselt zal weten dat er ooit een kasteel in de wijk heeft gestaan! Naast het project KASTEEL013 gaat Saskia nu helpen de Maquette Tilburg te  realiseren. De ervaring en expertise bij genoemde projecten, komt namelijk goed van pas bij de realisering van het omvangrijke project. Mensen enthousiasmeren, samen brengen, samen maken, communiceren via digitale media, dat is haar passie.

Aanpak 
Hoe pakt de nieuwe projectleider het aan? “Eerst doe ik een proces- en productanalyse. Hoeveel kavels/ gebouwen zijn  onderzocht/ moeten nog onderzocht worden? Hoe? Hoe is dat vastgelegd? Hoeveel tijd kost dat? Hoeveel tijd kost vervolgens het bouwen? Op basis daarvan maak ik een globale rekensom. Kortom: hoeveel helpende handen zijn er nodig de maquette in juli gerealiseerd te hebben? Er zijn ook bijzondere gebouwen zoals kerken en fabrieken. Die in miniatuur nabouwen met hout, is specialistenwerk voor mensen passie en geduld. Op dit moment werkt daar 1 persoon aan. Ik kan me voorstellen dat er in (omgeving) Tilburg meer mensen zijn die dit kunnen en leuk vinden. De kunst is ze te vinden en ze te verbinden aan dit toffe project. Communities zitten ook op scholen, in wijkcentra, enz. Voor mij is de uitdaging dat ik normaal enkele maanden uittrek voor het opzetten/ vinden van een community. Die tijd is er nu niet.”

Vrijwilligers met passie
Voor vrijwilligers die aan de maquette werken, gaat de druk niet omhoog. Dellevoet: “Het moet leuk blijven, het is vrijwilligerswerk voor mensen met een passie voor Tilburg of maquette bouwen. En die passie hebben de vrijwilligers. Je moet ze koesteren, niet onder druk zetten. Wat ik zelf erg leuk vindt: ik kijk iedere keer anders naar de stad waar ik woon en werk. Ik had al passie voor Tilburg en door dit project nog meer.”

Gezocht: onderzoekers en bouwers
Op dit moment zijn er vooral onderzoekers nodig. Wat zij doen, gaat vooraf aan het bouwen van de maquette. Zoeken via BAG-viewer (kadaster); het archief; google streetview; vastleggen welk type huizen er in 1954 stonden. Onderzoekers moeten bouwers steeds een stapje voor blijven, zodat die aan het werk kunnen blijven. Dat werk is thuis te doen, in de bibliotheek of in het Regionaal Archief Tilburg. Als er meer onderzoekers zijn, zijn er ook meer bouwers nodig.

Meedoen? Neem contact op met Stadsmuseum Tilburg, of kom kijken in Bibliotheek Midden-Brabant (Koningsplein). Daar werkt Saskia Dellevoet met de vrijwilligers bijna elke middag aan de maquette.