woensdag 11 januari 2017

Maquette Tilburg. Erfgoed en co-creatie in de bieb

Een maquette van de stad uit 1954-1955. In Tilburg zitten vrijwilligers met hart voor de stad al maandenlang te werken aan een miniatuurstad in een schaal 1:1.000. De bibliotheek is een perfecte plek daarvoor. Midden tussen de collectie Tilburgboeken is een heuse werkplaats gebouwd. Er wordt geredeneerd, gediscussieerd, gesteggeld, en op zen Tilburgs 'gemaawd', maar evenzo hard gewerkt. Boeken, foto's, plattegronden en internet zijn de ingrediënten voor de Tilburgse MaquetteMakers.

De kadasterkaarten die eerst in rood waren ingekleurd, zijn vrijwel alle vervangen door grijze ondergrondjes. Aan de hand van de kadastertekeningen doen vrijwilligers onderzoek in het digitale bouwdossier en in sloopdossiers in Regionaal Archief Tilburg. De onderzoekers maken opdrachtforrmulieren voor de bouwers. Deze werken aan de hand van de onderzochte gegevens de straten en huizen uit. Begonnen is met de 'gemakkelijke' bouwsels, de rijen huizen die vanaf de jaren 1930 zijn ontwikkeld. Deze serieproductie is een voorproef om later de grotere huizen en gebouwen te kunnen maken.

Eens per maand organiseert de Bibliotheek Tilburg Centrum een lezing rondom een thema dat gerelateerd is aan de Tilburg Maquette. Op 2 februari as. gaat de lezing over de kerken die in de maquette van 1954-1955 moeten staan. Een van de MaquetteMakers is Krelis Swaans. Hij werkt aan de hand van foto's en bouwtekeningen de diverse kerken uit.

Loopt de Tilburgse bieb met deze MaquetteWerkplaats voorop? Vanuit Stadsmuseum Tilburg zijn we blij met deze co-creatie. De bibliotheek is een openbare plaats waar bezoekers gemakkelijk naar toe gaan. De ruimte met alle boeken en media is inspirerend genoeg om daartussen aan de slag te gaan. Indien er informatie moet worden opgezocht, dan zijn de middelen aanwezig. Daarbij beschikken de MaquetteMakers over kennis ten aanzien van het erfgoed van de stad en bevorderen zij de dialoog over de veranderende stad. De TilburgMaquette is een uitnodiging om bezig te zijn met de eigen stad en herinneringen op te halen aan de jaren 1950.

Meer foto's van de MaquetteWerkplaats op Facebook Stadsmuseum Tilburg

Foto's Maria van der Heyden