donderdag 12 januari 2017

Identiteit Tilburg: Kaajbaandexpositie

De identiteit van Tilburg is elke donderdagmorgen te aanschouwen in de Mr. Stormstraat in Oud-Noord. Daar hebben de straatbewoners een icoon van de stad geadopteerd en op hun container geplakt. Op donderdagochtend worden de containers geleegd, en iedere keer is de tentoonstelling dan te bezichtigen.

De iconen zijn ontworpen in het kader van de TilburgsAns. De 'founding fathers' Sander Neijnens en Ivo van Leeuwen ontwierpen een lettertype dat het karakter van de stad weerspiegelt. De Tilburgse kernwaarden als humor, tegendraads, sociaal en experimenteel zijn hierin vertegenwoordigd. Neijnens en Van Leeuwen weten iedere keer op een bijzondere manier de aandacht te vestigen op de TilburgsAns. deze keer met een zogeheten 'Kaajbaandexpositie'.

Herkenbaar, dat zijn deze pictogrammen van de stad.Vanuit het erfgoed zien we iconen als Peerke Donders, Willem II, Marietje Kessels, de Heikese kerk en 'ene lozzie'. Vanuit de beeldende kunst en architectuur zijn vertegenwoordigd het Draaiend Huis en Den Ophef van John Körmeling en Tilburgs grootste woontoren, de Westpoint. Opvallend zijn de iconen die Tilburg als Muziekstad kenmerken: een djembé, verwijzend naar Mundial, Paradox, hèt podium voor jazzmuziek en het Gipsy Festival dat een aantal jaren plaatsvond in de tuin van Interpolis.

De identiteit van een stad is geen vaststaand gegeven, maar zeker is wel dat bepaalde elementen én kernwaarden constanten zijn. Zo zijn de iconen in de 'Kaajbaandexpositie' van Sander Neijnens en Ivo van Leeuwen daar een voorbeeld van.