vrijdag 23 december 2016

Schmorbraten en Slemp. Tilburgs kerstmenu?

Op zaterdag 19 november 2016 gingen 200 bezoekers Aan tafel! In Regionaal Archief Tilburg .Tijdens deze publieksdag van Stadsmuseum Tilburg en Regionaal Archief Tilburg stond de drink- en eetcultuur uit de 19e en 20e eeuw centraal. Het archief en het stadsmuseum maakten een online tijdschrift met recepten, oude foto’s en de meegebrachte Tilburgse voorwerpen.

Het Tilburgs serviesgoed krijgt ruim aandacht in het tijdschrift. Stadsmuseum Tilburg nodigde namelijk op 19 november Tilburgers uit om te komen met hun serviesgoed, glaswerk, bestek, koektrommels, dienbladen die een link hebben met Tilburg. Jan van Oevelen fotografeerde al deze objecten op museale wijze. In dit tijdschrift vind je een selectie terug. Ook lees je een artikel van Stef Uijens over de expositie van mooie menukaarten uit de collectie van het archief. Als een gastcurator stelde hij deze expo samen. In die expo waren ook de originele receptenboekjes te zien waaruit gekookt was.

Voor wie de komende dagen zelf aan de slag gaat in de keuken biedt het tijdschrift voldoende inspiratie. J vindt er namelijk álle recepten terug die op 19 november te proeven waren. Uiteraard met de tips van de koks en kokkinnen die de oude recepten hebben uitgeprobeerd. Zo staan er soepen in en hartige hapjes, salades, hoofdschotels, warme dranken, toetjes, koekjes en taarten.

Bij wie staat komende kerst Schmorbraten op het menu? Waar wordt het diner afgesloten met een Gateau de la Reine?  Of wie probeert eens een glas Slemp, een uitstekend drankje voor een koude wintermiddag. Mocht het allemaal niet Tilburgs genoeg zijn, dan is er nog altijd de authentieke, niet te versmaden Peerkes Nat!