donderdag 8 december 2016

Kerstklokken kijken in Goirkese kerk Tilburg

Met de Kerstdagen gaan we ze weer volop horen; het gelui van de talloze kerkklokken in onze stad: Kerstnacht voorafgaand aan de nachtmis en zondag ’s ochtends de oproep tot de diverse kerstmissen. Maar hoe zien die klokken er nu uit? En waar komt dat geluid vandaan? Werkgroep De Torenklok nodigt je uit om op 17 december as. in de klokkentoren van de Goirkese kerk te komen kijken.

Het is een spannende tocht om helemaal achteraan de kerk, bovenin de klokkentoren te komen. Via het voorportaal van de Goirkese  kerk gaat een houten wenteltrap naar boven. De Tilburgse klokkenluider Peter van Gestel vertelt de bezoekers enthousiast wanneer de toren gebouwd is en hoe deze de tand des tijds heeft doorstaan. Vervolgens leidt hij de groep via houten loopbrug met slechts hier en daar een lichtje, over het middenschip van de kerk. Voor wie nog nooit de unieke gewelven van een kerk heeft gelopen, is dit een bijzondere ervaring. Helemaal achterin, boven het priesterkoor van de kerk gaat wederom een houten trap naar boven, alsof je de trap naar de hemelpoort beklimt. 

Daarna is pas de klokkenruimte bereikt. Via de galmgaten heb je een weids uitzicht over de stad Tilburg. Naast een heuse klokkenluider is  er in Tilburg een zeer jonge klokkendeskundige actief. De 17-jarige Leander Schoormans woont in Breda, maar weet alles over de klokken van Tilburg en Brabant te vertellen. ‘Een wonderkind’, zo wordt hij in de klokkenkringen al genoemd. Dit wonderkind vertelt tijdens de beklimming van de Goirkese kerk van alles over het materiaal waarvan de klokken zijn gemaakt. Het ambacht van het klokken gieten, het geluid, de klankkleur en het totaal aan klokken, ofwel het ‘gelui’ genoemd.

Zowel de klokkenluider Van Gestel als de deskundige Schoormans horen beiden tot de Werkgroep ‘De Torenklok’, een onderdeel van Heemkundekring Tilborch. De werkgroep wil het materiĆ«le klokkenerfgoed, evenals het immateriĆ«le erfgoed, het gelui zoals bij de kerstdagen, onder de aandacht brengen van een breder publiek.

Zaterdag 17 december as. zijn er drie tijdstippen, waarvoor je je kunt inschrijven:

13.00 uur
14.30 uur
16.00 uur

Deelname € 5,00 p.p.. De opbrengst gaat naar het restauratiefonds van de kerk. Per groep kunnen maximaal 20 personen deelnemen.

Aanmelden via de mail: detorenklok@gmail.com
Facebookpagina Werkgroep De Torenklok
Telefoon 06-24104409

Foto en film: Leander Schoormans

Voor meer informatie
Leander Schoormans,
detorenklok@gmail.com
Facebookpagina Werkgroep De Torenklok
Telefoon 06-24104409