vrijdag 2 december 2016

Groepsfoto's in de Tilburgse textiel

Tilburg en textiel. Tilburg en werkers in de textiel. Tilburg en onderzoekers naar de textiel.

In de voorbije twee eeuwen zijn er regelmatig groepsfoto's gemaakt van arbeiders, mannen en vrouwen, en fabrikanten in de textiel. Op ons netvlies blijven vooral de laat-negentiende-eeuwse groepsfoto's bij zoals die van de fabriek van Chrisje Mommers in de Goirkestraat en de foto's van Diepen op het Korvel. Oude fabrieken, oude foto's.

Gisteren sloot Regionaal Archief Tilburg een onderzoeksproject af. Er was een groep geformeerd uit betrokken mannen en vrouwen, die vrijwel allen uit Tilburg afkomstig waren. Enkelen van hen hadden relaties in de Tilburgse textielindustrie zoals Peter van Meer die onder andere onderzoek deed naar de firma  F. van Meer, fabricage van brei-artikelen. Of inmiddels Rotterdammer George Eras die Eras & Zn.  nader onderzocht.

De textielarbeiders hoorden bij de textielfabriek waar ze werkten. Ze waren van 'D'n Enneking' of van 'AaBe', alsof ze bij een familie hoorden. De deelnemers aan het project 'Twee eeuwen Tilburgse textielfabrieken' waren evenzo een hechte groep. Na meer dan een jaar lang hard werken is het project beëindigd. Regionaal Archief Tilburg kan weer een groepsfoto toevoegen aan de werkers in de textiel.