zondag 2 oktober 2016

Tegendraads Tilburg, stem op de Muurkrant!

Stuk van het Jaar?
Collega-instelling Regionaal Archief Tilburg doet mee aan de verkiezing 'Stuk van het jaar', een landelijke campagne om archiefstukken onder de aandacht van het publiek te krijgen. De archieven kiezen uit hun collecties een van de meest mooie, bijzondere of opvallende stukken, die vervolgens meedingen naar de eretitel 'Stuk van het jaar'. Waar andere archieven zich laten leiden door de vaak 'traditionele' geschiedenis, kiest het archief in Tilburg, geleid door het tegendraadse karakter van de stad, de Muurkrant.

Het is een bijzondere collectie, waarover Regionaal Archief Tilburg beschikt. Wie zoekt in de databank op 'Muurkrant' krijgt maar liefst 272 resultaten te zien. Grof en daadkrachtig taalgebruik, zoals Rammen maar! Woningnood opgelost, Geen gemelk in St. Anna en Stadhuis bekent korruptie. De Muurkrant is een prachtig
Muurkrant op een schutting in de Willem II-straat.
tijdsdocument dat de roerige jaren 1978-1995 kenmerkt. Let vooral op het taalgebruik, met de 'k' in plaats van de 'c', zoals in het woord AKSIE.

In het Geheugen van Tilburg staan tien verhalen over de Muurkrant, geschreven door oud-Tilburgers Louis Sparidans en Henk van Mierlo. Wellicht zijn er lessen te leren uit de boodschap van de muurkranten destijds. Zo schrijft Van Mierlo over de bouw van stadskantoren I, II en III, over het Koningsplein, het Stadhuisplein en een 'dure winkelpassage in de Emmastraat': Muurkrant Wilma's wil is wet!

Het gemopper en gemaaw over het bouw- en sloopwerk van de stad, waarin Cees Becht het maar al te vaak moet besnieten, bepaalt vaak de meningsvorming als we het hebben over het erfgoed van Tilburg. Maar juist ook het tegendraadse karakter is kenmerkend voor de stad, en dat zien we terug in onder andere de erfgoedcollectie van het archief en de verhalenwebsite Geheugen van Tilburg. Wees er trots op, en maak dat kenbaar door het uitbrengen van je stem op het Stuk van het jaar, de Tilburgse Muurkrant.

Tegendraads Tilburg, stem hier!