dinsdag 11 oktober 2016

Pioniers 1954. Burgemeesters, graven, verzetshelden in nieuwe buurten

In het jaar 1954 breidde Tilburg uit met een aantal straten: de burgemeestersbuurt, de gravenbuurt, en de verzetsheldenbuurt.

Vanwaar het jaar 1954? In de Bibliotheek Tilburg Centrum zijn makers al geruime tijd bezig met de bouw van een maquette. Het ijkjaar voor het houten bouwwerk is 1954.

Nieuwsgierig geworden naar de aanleg van straten, zochten we in de Tilburg Wiki op het jaartal 1954.We noemen er hier enkele:

Burgemeestersbuurt
Burgemeester Damsstraat, Burgemeester Jansenstraat, Burgemeester Mutsaersstraat, Burgemeester Van de Mortelplein, Burgemeester Vissersstraat en Burgemeester Vonk de Bothstraat.

Gravenbuurt
Graaf Engelbertstraat, Graaf Arnoldstraat, Graaf Walramstraat.

Verzetsheldenbuurt
Loek Lansdorp, Pieter Brinikmanstraat, Johannes van Zantenstraat.

Voorts constateren we enkele straatnamen, die relatief onbekend klinken. Ontginningstraat, Plantagehof en Plantagestraat, Raiffeisenstraat. Wie heeft er ooit van gehoord? De Verbrande Brug is voor de auteur van dit blog geheel nieuw.

Wil je een overzicht in Google Maps van de in 1954 aangelegde straten, klik dan hier.

In 2017 wordt de Tilburg Maquette tentoongesteld en voorzien van een aantal verhalen. Zijn er pioniers te vinden? Bent u een van de bewoners van het eerste uur van bovengenoemde straten? We horen uw verhalen graag. Stuur een mail naar Stadsmuseum Tilburg en we maken een afspraak voor een interview.