woensdag 21 september 2016

MaquetteMakers Tilburg #stadvanmakers

MaquetteMakers Ruben van Vugt en Gerard Horvers
Tilburg is een stad van makers. MaquetteMakers in dit geval. Hoewel maquettes tegenwoordig driedimensionaal en met de computer gemaakt kunnen worden, kiezen de Tilburgse MaquetteMakers voor het ambachtelijk werken met hoofd en handen. Het ijkjaar is 1954: de stad Tilburg binnen de ringbanen wordt in een schaal 1:1.000 gebouwd.

Het lijkt misschien gemakkelijker dan het is. Men neme een plattegrond en gaat aan de slag? Niets van dat al. Want een plattegrond van de stad geeft weliswaar het stratenverloop aan, maar zegt nog niets over de huizen en gebouwen die er staan. Kadasterkaarten bieden uitkomst, maar ook die geven alleen maar het grondvlak van de bebouwing aan. Bovendien is het zelfs vaak nog puzzelen of er wel sprake was van bebouwing, of dat de lijnen alleen maar een bepaalde kavel markeren.

Plattegrond 1955
Onderzoek is dus nodig. De MaquetteMakers, die overigens opereren vanuit hun bouwplaats in De Bibliotheek Tilburg Centrum op de eerste etage, hebben ieder enkele straten voor hun rekening genomen. Per straat oriënteren zij zich via Google Street View om te zien welke huizen dateren van voor 1954. Vervolgens gebruiken zij website als die van Regionaal Archief Tilburg en het BHIC. Mochten er bepaalde straten niet op internet te vinden zijn, dan nemen de makers hun fiets en camera en gaan ze naar de betreffende straat toe.

Aan de hand van observatie in foto's of in het echt, wordt er per huis of huizenrij een schets gemaakt. Hoogte, breedte, hoek van het dak, kapvorm en details ... dat alles is nodig om een minihuisje in schaal 1:1.000 te kunnen maken. Daarbij komt nog dat de makers hun onderzoek op elkaar moeten afstemmen. Immers, de huizen van de ene straat moeten corresponderen met bouwwerken uit de andere straten.

Ans Holman (RAT) geeft uitleg over sloopdossier
Als laatste is er de complicatie van de gesloopte panden. Die staan er niet meer, dus een fietstocht er naar toe, hoeft niet eens ondernomen te worden. Op zoek naar oude foto's levert in de meeste gevallen onvoldoende informatie. Het sloopdossier, inzage via Regionaal Archief Tilburg, is dan de laatste strohalm om de gegevens van het pand te kunnen raadplegen.

De MaquetteMakers van Tilburg zijn allen vrijwillig werkzaam voor Stadsmuseum Tilburg. Ieder beschikt weliswaar over de nodige kennis en ervaring, maar heeft toch behoefte aan instructie en overleg. Op 10 september jl. kwam de groep bijeen in Regionaal Archief Tilburg voor uitleg over het sloopdossier.

Het onderzoek is bijna afgerond.Dan zijn alle straten onderzocht en de afmetingen genoteerd. Een volgende klus staat klaar. Hoe krijgen we de plattegrond van drie x drie meter overgebracht op de ondergrond. Wederom zijn er mogelijkheden met computer en printer, maar tegelijkertijd is het een kostbare methode. De MaquetteMakers draaien hun hand er niet voor om. Ambacht staat immers hoog in het vaandel. Tilburg. Stad van makers!