vrijdag 23 september 2016

Erfgoedbijeenkomst in LocHal Tilburg

LocHal Tilburg
Als een industriële kathedraal, zo voelt de prachtige LocHal in de Spoorzone van Tilburg. Een aardig initiatief van de gemeente om deze imposante ruimte beschikbaar te stellen voor bijzondere ontmoetingen. Hoewel er met gemak misschien wel duizenden mensen tegelijkertijd naar binnen kunnen, is het maximum aantal op dertig personen vastgesteld.

Dertig aanwezigen was een mooi aantal voor het erfgoedveld van de stad Tilburg. Al eerder in het jaar 2016 vonden er erfgoedbijeenkomsten plaats. Op 11 mei in Regionaal Archief Tilburg en eind juni toog het gezelschap al wandelend naar de Piushaven voor een ontmoeting en een borrel. Nu, eind september, was het tijd voor concretisering van de plannen. Gevraagd werd een korte pitch te houden voor de het komende jaar 2017. Daarna waren er tafelgesprekken over het ErfgoedLab van de Bibliotheek, Dag van de Tilburgse Geschiedenis door Stadsmuseum Tilburg geïnitieerd, en Open Monumentendag door de gelijknamige werkgroep.

Theo van Iersel, Stichting Tilburgse Taol
Wat kwam er zoal aan de orde? Regionaal Archief Tilburg organiseert in 2017 enkele symposia, te beginnen met actiecultuur. Stichting Tilburgse Taol wil het immmateriële erfgoed van 'deeze kaant' en 'ginne kaant' van de spoorlijn zichtbaar maken. Nog meer immaterieel erfgoed werd voorgedragen door de Werkgroep de Torenklok. Stadsmuseum Tilburg wil 18 april  memoreren omdat er in 1809 op die datum de stadsrechten werden verleend.

Peter van Gestel, Leander Schoormans, Werkgroep De Torenklok
Erfgoed alom, in deze bijna sacrale ruimte die tot voor enkele jaren geleden slechts het werkterrein was van de NS-medewerkers. Gelukkig bleef deze hal gespaard en in de nabije toekomst is er onder andere de nieuwe Bibliotheek gevestigd, met een ErfgoedLab.

De stad Tilburg heeft het materiële en het immateriële erfgoed hoog in het vaandel. Alle erfgoedinstellingen waren deze vrijdagmiddag zo goed als alle vertegenwoordigd. Eind november volgt een vierde meeting. Deze bijeenkomst op zo'n geweldige industriële locatie smaakte in ieder geval naar meer!!

Voor meer foto's:
- Facebook Stadsmuseum Tilburg