dinsdag 5 juli 2016

Bouw MaquetteWerkplaats begonnen in Bieb

We zijn begonnen! In de Bibliotheek Tilburg Centrum is ruimte gemaakt voor de bouwplaats van de Tilburg Maquette. De Tilburg-Boekenhoek heeft plaats moeten maken voor het imposante bouwwerk van 10.00 x 5.00 meter. Daarin gaat vanaf zaterdag 16 juli gewerkt worden aan de maquette van Tilburg in een schaal 1:1.000. Verbeeld wordt de stad in de jaren 1950.

Architect Ad Roefs ontwierp de bouwplaats. De uitvoering is in handen van het technisch team van Stichting Mommerskwartier. Het is een ervaren groep die alle tentoonstellingen van het TextielMuseum bouwt. Deze keer zijn ze echter op locatie in de stad, vanwege het pop-up-karakter van Stadsmuseum Tilburg.

Evenzo pop-up is de groep maquettebouwers die vanaf medio juli aan de slag gaat. Per expositie of project doet Stadsmuseum Tilburg een oproep aan de Tilburgers. Wie mee wil werken, verbindt zich voor een bepaalde periode aan de organisatie. De deelnemers werken dan op basis van een tijdelijke vrijwilligersovereenkomst. Ook reguliere medewerkers van het stadsmuseum zijn flexibel in hun werkplek. Zo zal de projectleider van de Tilburg Maquette, Petra Robben, regelmatig in de bibliotheek aan het Koningsplein te vinden zijn.

Deze werkwijze, namelijk om op pop-up-locaties in de stad vertegenwoordigd te zijn, is kenmerkend voor Stadsmuseum Tilburg. Geen eigen gebouw, maar aanwezig zijn in de stad. Op plaatsen waar al veel publiek komt, kan het verhaal van Tilburg worden verteld. Deze keer is de maquette daarvoor de aanleiding.