woensdag 29 juni 2016

Te vondeling gelegd: Maquette Zwembad Tilburg

Op de Kazernehof, de locatie waar Stadsmuseum Tilburg kantoor houdt, gebeuren soms wonderlijke zaken. Betrokken (Til)burgers lopen er spontaan binnen en bieden voorwerpen aan die bedoeld zijn voor de stadscollectie. Omdat we niet altijd aanwezig zijn, en de betrokkene toch zijn bijdrage wil achterlaten, worden objecten in de hal van de Kazernehof te vondeling gelegd. Zo ook een houten koffer die een maquette bleek te bevatten.

Onze eerste gedachte was zwembad Ringbaan Oost .... 'Sportfondsenbad', zo staat er geschreven en het ontwerp werd gemaakt door architect Baanders, die na een misschien te snelle blik op Wikipedia, niet de minste blijkt te zijn. De bouwstijl is modernistisch. Ik schat dat het ontwerp in de jaren 1920, 1930 is gemaakt.Wie in de archieven van Regionaal Archief Tilburg zoekt op 'sportfondsenbad' krijgt enkele treffers die wellicht antwoord geven op dit mysterieuze object.

Stadsmuseum Tilburg kampt met depotruimte en we zijn voorzichtig met het aannemen van objecten. Probleem is dan ook wanneer objecten als deze ter vondeling worden gelegd en zomaar weggooien, dat doen we niet. Eerst eens zien welk verhaal hier achter schuilt. Wellicht meldt degene zich nog die de koffer hier heeft achtergelaten. Wie weet hier meer over, en wie vindt het leuk om dit te onderzoeken? Meer foto's staan op de facebookpagina van Stadsmuseum Tilburg. Reacties zijn van harte welkom.