zaterdag 14 mei 2016

Tilburgse klok in Turkije te koop

De Tilburgse werkgroep 'Torenklok' is nog maar amper opgericht en correspondeert nu al intensief met het Nederlands Instituut in Turkije. Fokke Gerritsen, directeur van het instituut in Istanbul, stuitte op een klok met daarop de vermelding 'Tilburg'. Hij nam contact op met de Brabantse historicus Cor van der Heijden en Enno Maessen, promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, die tevens werkzaam is bij het Nederlandse instituut in Turkije.

Maessen heeft tot op heden het volgende uitgevonden. Hij is er vrijwel zeker van dat deze klok, met de naam Maria, afkomstig is uit de Sint-Theresiakerk in Tilburg, die in 1997 uit de eredienst is gehaald en in 1998 tot appartementencomplex is verbouwd. Zie ook het dossier van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De klok is geleverd door Jongerius, een (katholieke) leverancier in Amersfoort. Van Bergen, een klokkengieter in Heiligerlee (gesloten in 1980 wegens een faillissement en tegenwoordig een klokkengieterijmuseum) heeft de klok gegoten. De twee bedrijven werkten klaarblijkelijk vaker samen en Van Bergen heeft volgens Maessen veel naoorlogse klokken gegoten, totdat het bedrijf problemen kreeg met kwaliteitsbewaking en mede daardoor failliet ging.

De verkoper in Istanbul, een antiquair/opkoper, kocht de klok op een veiling en vraagt 7500 dollar!
Promovendus Enno Maessen hoort graag over het lot van de klok(ken) van de Sint Theresiakerk na 1997. De bijgevoegde foto is door hem gemaakt. Op Facebook staan nog enkele foto's.

Oud-Tilburger Louis Sparidans schreef al eerder over de klokken van Theresia, waarin hij stelt dat het volledige opschrift van deze klok, overeenkomt met de oude klok die er van ergens na de wijding in 1931 tot WO II heeft gehangen

VAN BERGEN JONGERIUS HEILIGERLEE AMERSFOORT
MARIA