dinsdag 26 april 2016

Roosje Glaser
Blonde Piet
Nieuwe Bosscheweg 94
De organisaties Joodse Tilburgers en Stadsmuseum Tilburg organiseren in het kader van de herdenking Wereldoorlog II een bijzondere verhalenavond. Zes personen staan centraal in de verhalen over de oorlog: Roosje Glaser, Blonde Piet, familie Monnickendam, Adeline Janssens, Leni Postma en J.J. Pitz. Hun persoonlijke verhalen illustreren hoe gelaagd het verhaal van de Tweede Wereldoorlog is. Er is niet één verhaal; er is geen zwart-wit of goed versus fout. Wat de zes personen wel gemeenschappelijk hebben, is dat ze allen te relateren zijn aan de Tilburgse wijken Armhoefse Akkers en Tivoli. Hun verhalen worden verteld door familieleden, onderzoekers en betrokkenen.

Deze bijzondere verhalenavond vindt plaats op dinsdag 3 mei 2016, aanvang 19.15 uur (inloop vanaf 19.00 uur). Na een introductie van prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld, Tilburg University, volgen dezes verhalen in drie parallelsessies.

19.30 uur
  • In een uitvoerige brief beschrijft Leni Postma, echtgenote van huisarts Kees Postma, de meidagen van 1940. Jan van Eijck vertelt over Leni Postma en over huisartsen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
  • Adeline Janssens hield nauwkeurig een dagboek bij van de nieuwsfeiten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Haar dagboeken werden geschonken aan Regionaal Archief Tilburg door een familielid uit Australië. Ans Holman gaat in op dit dagboek.
20.20 uur
  • Door het verhaal van hun tante Roosje kwamen de kinderen De Graaf-Glaser er pas vijftig jaar na de oorlog achter dat zij een joodse achtergrond hebben. Marjon de Graaf-Glaser vertelt over haar ouders Elisabeth de Bats en John Glaser, en tante Roosje.
  • Familie Monnickendam woonde van 1927 tot 1934 op het adres Nieuwe Bosscheweg 108. Kleindochter Mirjam Jonkers-Monnickendam verhaalt over het leven van haar familie voor, tijdens en na de oorlog.
21.10 uur
  • Piet van Bommel, alias Blonde Piet van Brabant, was gedurende de bezettingsjaren actief betrokken bij het verzet: zo was hij onder andere lid van de Landelijke organisatie voor Hulp aan Onderduikers en de Landelijke Knokploegen. René Bink vertelt over het verzetswerk van Blonde Piet.
  • Het huis aan de Nieuwe Bosscheweg 94 werd in februari 1943 toegewezen aan NSB Kringleider P.P.J. Pitz. Het beste gedeelte van het huis werd gebruikt als Kringkantoor van de NSB, terwijl Pitz boven woonde. Rob van Putten legt uit hoe dat ging.

Vrij entree, consumpties op eigen kosten

Locatie: Café Zomerlust, Oisterwijksebaan 15, 5018 TG Tilburg, www.cafezomerlust.nl