dinsdag 12 april 2016

Brabants Dagblad: Ronald Peeters en Stadsmuseum Tilburg

Vandaag twee artikelen van journalist Ben Ackermans. Het eerste artikel kopte: 'Bieb wordt beetje Stadsmuseum' en het tweede: 'de hele stad in een boek'. Aanleiding voor deze uitgebreide aandacht voor het Stadsmuseum is het vertrek van Ronald Peeters (1953) vanwege vervroegde pensionering.

In het interview dat Ackermans met Ronald Peeters had, werd uiteraard gesproken over het Stadsmuseum dat al honderd jaar geen gebouw heeft. Peeters opperde als volgt: 'Laat het Stadsmuseum dan in de nieuwe bieb het verhaal van de stad vertellen, door steeds objecten uit het depot te halen.' Ben Ackermans polste vervolgens de mening van de bibliotheek in Tilburg. Directeur Peter Kok denkt dat de bieb prima bruikbaar is om verhalen van de stad te vertellen. 'Als je ergens veel mensen in de stad wil bereiken is het daar,' zo stelt Peter Kok.

Ackermans tweede artikel gaat over de 41-jarige arbeidstijd en verbondenheid van Ronald Peeters aan de historie van de stad. Gerefereerd wordt aan de honderden publicaties die Peeters schreef over Tilburg. Hij begon op jonge leeftijd, in de jaren zeventig, met het schrijven van verhalen over zijn geboortestad. Voorts was Ronald Peeters vaak beeld- en / of eindredacteur van de talloze boekwerken. In een uitgebreide bibliografie geeft Peeters een overzicht van zijn gehele (indrukwekkende) oeuvre.

Wie beide verhalen van Ben Ackermans wil lezen, raadpleegt het Brabants Dagblad van 12 april 2016.

Vrijdag 15 april 2016 neemt de stad afscheid van Ronald Peeters als hoofd Stadsmuseum Tilburg. Zijn passie, het beschrijven de Tilburgse geschiedenis, gaat gewoon door.