dinsdag 8 december 2015

Adoptie Letter S Collectie Stadsmuseum

De tijd van de chocoladeletters hebben we achter de rug. Stadsmuseum Tilburg adopteerde echter een letter, die de sinterklaastijd overschrijdt. Deze letter S is afkomstig uit het Tilburgse alfabet dat ontwikkeld werd door de vormgevers Sander Neijnens en Ivo van Leeuwen: de TilburgsAns.

Het Stadsmuseum voegt de letter S toe aan de stadscollectie, die aspecten van de Tilburgse identiteit weerspiegelt. Het lettertype TilburgsAns is gebaseerd op het karakter van de stad. Neijnens en Van Leeuwen, respectievelijk typograaf en beeldend kunstenaar,ontwikkelden een compleet alfabet in letters en tekens en in pictogrammen.

In de lente van 2016 wordt het lettertype TilburgsAns officieel gelanceerd, waarna iedereen het gratis kan downloaden en gebruiken. Tilburgers en Tilburgse instellingen kunnen echter nu al een band met Ans aangaan door de adoptie van een letter, leesteken, symbool of accent. Wie daartoe overgaat, wordt beschermheer of -vrouw van het betreffende teken. De naam van de persoon (of die van het bedrijf) wordt bij het teken vermeld op de website van TilburgsAns. Daarbij ontvangt iedere adoptant een fraai ingelijste print van dit teken.

Stadsmuseum Tilburg is niet de enige, die een letter adopteerde. Zo is de A vergeven aan Stichting Ateliers Tilburg, het ©-teken aan OJW advocaten, de P aan De Pont museum, de C aan Cinecitta, de T aan de gemeente Tilburg, de M aan Marc-Marie Huijbregts en de G aan boekhandel Gianotten Mutsaers. Naast hoofdletters kunnen ook de kleine letters worden toegezegd: de a is geadopteerd door ABC Olie, de b door stadsdichter Martin Beversluis, de k door stadschroniqueur Berny van de Donk, de t door Theaters Tilburg en de p door lijstenmakerij Pien Prent. Een actueel overzicht van alle adopties staat op www.tilburgsans.nl/adoptie.html.