zaterdag 12 september 2015

Open Monumentendag 2015 in het TextielMuseum op zondag 13 september

Open Monumentendag staat dit jaar in het teken van ‘Kunst & Ambacht’. Het TextielMuseum biedt een inspirerend programma aan. De tentoonstelling ‘MaquetteLab! Textielfabrieken in de jaren 50’ is op deze dag voor het eerst geopend. En de entree is voor iedereen vrij.

Demonstraties
Er zijn demonstraties van maquettebouwer Ruud Cleverens die laat zien hoe hij van hout complete fabriekscomplexen bouwt. Cleverens werkt geheel met de hand: hij zaagt, schaaft en lijmt de blokjes hout aan elkaar.
FabLab013 licht toe hoe de fabrieken Mommers, Dröge en Franken in de Goirkestraat op schaal tot stand zijn gekomen. Speciaal voor Open Monumentendag brengt FabLab een 3D-printer mee om te demonstreren hoe een driedimensionale vorm als een fabrieksgebouw kan worden geprint.

Activiteiten
Voor de bezoekers van de expositie ‘MaquetteLab!’ zijn er enkele puzzels op te lossen. Zo worden de Tilburgers uitgedaagd om de zeventig textielfabrieken die er rond 1950 nog waren te lokaliseren in de stad.
Daarnaast is er het populaire ‘kleuren voor volwassenen’: op een kadasterkaart met fabrieken, huizen, schuren, tuinen, wegen en groen (ook voor kinderen)!
Wie net als Ruud Cleverens met de hand een fabriek wil maken, gaat aan de slag met houten blokjes.
Voor de creatieve makers is er de inloopworkshop borduren: een borduurkaart van het gebouw van textielfabriek Mommers, die na het borduren in het 'Maquettelab' als een bouwpakketje in elkaar kan worden gezet. Ook kunnen bezoekers even in de huid van een ontwerper stappen in de workshop Figuratie.

Rondleidingen Kunst & Ambacht
Geïnteresseerden in de bouw van fabriekspanden, lopen mee in een rondleiding over het Mommerscomplex. Liefhebbers van het oude ambacht zien in de Wollendekenfabriek oude tijden herleven. Wie meer van kunst houdt, neemt deel aan een rondleiding in de tentoonstelling ‘Under the skin’. Het samengaan van kunst en ambacht is daarnaast te zien in het exclusieve TextielLab waar designers en productontwikkelaars intensief samenwerken aan innovatieve projecten.

TextielBio
De expositie over de textielfabrieken in de jaren 50 roept talloze herinneringen op en kan Stadsmuseum Tilburg relevante informatie opleveren voor oral history en nader onderzoek. De Tilburgers die in de textiel werkten, worden dan ook uitgenodigd om hun levensloop te schetsen aan de hand van feiten als jaartallen, namen van fabrieken, leidinggevenden en beroepen. Deze gegevens worden opgeslagen in databases zoals de Tilburg Wiki of het Geheugen van Tilburg.  Bij de expositie ‘MaquetteLab!’ zijn iedere middag tussen 14.00 en 16.00 uur gastheren of –vrouwen aanwezig om de gegevens vast te leggen in een ‘TextielBio’.