dinsdag 18 augustus 2015

Textielidentiteit van Tilburg: Kousen-Sajet

Het textiel-DNA van Tilburg openbaart zich soms op verrassende locaties. In de Noordstraat heeft jarenlang een winkel in modelbouw- en hobbyartikelen gezeten. Kenmerkend waren de bewoners en eigenaars van het winkel- en woonpand. Helaas zijn zij door ouderdom overleden en raakte het huis onbewoond.

In juli blogde Bas Vermeer van Stadsgezicht Tilburg over de 'oude glorie van de Noordstraat'. Stadsmuseum Tilburg ontving onlangs een mail waarin geattendeerd werd op het 'reclamebord' van kousen-sajet. Mogelijk ging het vanwege verbouwing verdwijnen?

Reden voor Stadsmuseum Tilburg om er een kleine speurtocht aan te wijden. Zo zien we in de Tilburg Wiki bij 'sajet' de Udenhoutse vertaling met 'sjet', verwijzend naar een grondstof waarvan kousen werden gemaakt. Wie zoekt op 'kousen', vindt in de Tilburg Wiki echter meer treffers. Zo komen deze kledingstukken voor in inventarislijsten en zijn er meerdere handelaren geweest. Zelfs in een herinnering aan Monseigneur Bekkers(!) komt het woord kousen voor. Of deze van sajet waren, wordt door de vertelster niet genoemd.

De collectie van het TextielMuseum bevat geen treffers op 'sajet'. Wel op 'kousen'. Zo is er een kousenreparatiemachine uit 1950, een kousenweefgetouw uit de jaren '20, een pasbeen voor kousen en zijn er zelfs diploma's Textielhandel met daarin een aantekening voor o.a. kousen.

Een adresboek van Regionaal Archief Tilburg (1958) biedt inzage in de beroepen in de kousenindustrie en -handel. Zo is er een koopman in de Koestraat, een fabrikant in kousen en sokken in de Noorwitsstraat, een kousenreparateur in de Vlimmenhoefstraat, een reparatrice in de Hilvarenbeekstraat, een grossier aan de Bredaseweg en zel;fs een internationaal(?) bedrijf 'Continental Kousenindustrie'  in de Vincentiusstraat. Helaas is er geen vermelding van 'Kousen-Sajet' in de Noordstraat, nummer 44 te vinden.

De speurtocht is dus nog niet klaar. Want wie gaf opdracht voor het tegeltableau? Wie heeft het vervaardigd? En in welke periode zat 'Kousen-Sajet' op deze locatie? Het tableau is niet alleen een verwijzing naar de textielidentiteit van Tilburg, maar prikkelt de nieuwsgierigheid en stimuleert het doen van onderzoek.Wordt vervolgd.