donderdag 2 juli 2015

Ook de brandweer heeft een maquette

Tilburger en oud-brandweerman Jan van Wees meldde zich bij Stadsmuseum Tilburg. Hij had gelezen over de maquette die Ruud Cleverens aan het maken is. De brandweer had blijkbaar ook nog een maquette staan. Of we die wilden hebben?

Vandaag ging Stadsmuseum Tilburg een kijkje nemen bij het bouwwerk van de brandweermannen. We zeggen wel eens dat het textiel-DNA van Tilburg overal voelbaar is. Zelfs bij de brandweer zijn er verwijzingen naar de textielnijverheid. Het hoofdgebouw bevindt zich namelijk aan de Fabriekstraat. Vervolgens lijkt het gebouw verdacht veel op een voormalige school. Van Wees vertelt dat er vroeger de Lagere Textielschool in zat. Inderdaad: lange gangen met klaslokalen aan de ene kant en aan de andere kant kleinere spreekkamers die eerder toebehoorden aan docenten en de directeur. Op de zolder, toegankelijk via een steile trap aan het einde van de gang, ligt de maquette op de grond.

Het is een verzameling plaatjes hout van elk ongeveer 40 x 40 cm. Er zijn zo'n twintig stuks, die aan elkaar gevoegd de binnenstad van Tilburg weergeven. Er valt niet aan te ontkomen; je begint meteen te zoeken naar herkenningspunten in de stad. De Heuvel is misschien het gemakkelijkst te traceren. Vervolgens ook de spoorweg en de gasfabriek. Maar waar is het station? Was er al een nieuw met kroepoekdak of was het nog in aanbouw? Het veel besproken oude raadhuis staat er nog op. Cees de Sloper was dus nog niet aan het werk geweest. Het voormalige paleis van Koning Willem II lijkt eveneens verdwenen. Hoewel er hier en daar kaalslag is ontstaan, zijn er nog talloze gebouwen te zien die verwijzen naar hun functie.

Foto Regionaal Archief Tilburg
De maquette is een echt 'Makersobject': vrolijke kleuren, met hier en daar een raampje of deur getekend. 'Was dit hobbywerk van brandweermannen die zaten te wachten op een klus, of is het functioneel?' Volgens Jan van Wees dat laatste. Wanneer er brand uitbrak, kon de brandweer snel het pand traceren en de route bepalen. Bovendien konden ze zien of het gebouw al dan niet in de vrije ruimte stond. Waarschijnlijk hebben de vrolijke kleuren een functie: grijs die van de fabrieken, blauw van kantoren en rood van privéwoningen? Van Wees weet het niet precies. Over enkele weken is er een bijeenkomst van oud-brandweermannen. Daar moet het Stadsmuseum maar eens verder gaan vragen.

Het plan is echter ook om in september 2015  Ruud Cleverens´ vorderingen aan zijn blank houten maquette te laten zien. Het Stadsmuseum zal dan ook de bont gekleurde bouwwerkjes van de brandweer erbij vertonen. Beide maaksels zullen de Tilburgers inspireren tot het zoeken naar namen van de fabrieken en gebouwen. Er zal volop 'historisch geredeneerd' gaan worden, want maquettes blijken spiegels van de tijd die exact een bepaalde periode weergeven. Mochten er nu al Tilburgers zijn, die meer kunnen vertellen, dan horen we dat graag. Contact opnemen kan via de mail of per telefoon.