donderdag 18 juni 2015

Tilburg Maquette! Wilhelminapark in wording

Voor de trouwe lezers van het blog van Stadsmuseum Tilburg is de maquette van Ruud Cleverens een bekend begrip. Deze oud-Tilburger die nu in Halsteren woont, bood spontaan aan om een maquette van Tilburg in schaal 1:1000 na te bouwen. Hij begon daarmee in het voorjaar van 2015.

Regelmatig wordt het maakproces van deze maquetteman gefotografeerd door Lucia Kerstens-Burgers, die eveneens in Halsteren woont. Vanuit een zelfde standpunt maakt ze foto's van de maquette.

Het Wilhelminapark is een goed ijkpunt om de vorderingen van de Tilburgse maquette uit de jaren '50 te volgen. De eerste foto is gemaakt in maart 2015. De onderste in juni. We zien dat het Wilhelminapark van wit naar groen is veranderd.

Op de eerste foto zien we een papieren plan waarvoor kadasterkaarten uit de jaren '50 als ondergrond dienden. Deze kaarten zijn als een puzzel aan elkaar gelegd. Vervolgens kleurde Ruud Cleverens met de hand alle bebouwde delen in met een rode markeerstift.

Bij foto II is het papieren plan doorknipt. Cleverens werkt in wijken en bouwblokken en legt die op de houten onderplaat. Met spijkertjes wordt alles vastgezet, zodat de boel niet gaat verschuiven. De spoorlijn begint al wat te worden.

Op de derde foto liggen er meer losse onderdelen boven het Wilhelminapark. Het deel onder de spoorlijn raakt al aardig gevuld.

Op de vierde foto is het gedeelte onder de spoorlijn vrijwel geheel aangebracht.

Bij de laatste foto zien we dat het Wilhelminapark flink onder het stof ligt. De maquetteman is aan een volgende fase bezig: het frezen van het kanaal.

Foto's: Lucia Kerstens-Burgers