dinsdag 9 juni 2015

Textiel-Tiendaagse Tilburg

ATELIERZAKEN
Tilburg, Goirkestraat rond 1925
In Tilburg vindt er van 6 tot en met 15 september een tiendaags evenement plaats, dat geheel in het teken staat van de textiel. Er zijn negen adressen in Tilburg Oud-Noord waar de bezoeker kan deelnemen aan workshops, kijken naar tentoonstellingen of kopen van stoffen en lapjes. De Textiel-Tiendaagse is daar, waar de textielindustrie vanaf het midden van de negentiende eeuw in omvang toenam. Op deze foto zien we de Goirkestraat rond het jaar 1925. Er stonden tal van fabrieken en fabrikantenwoningen. Het gebouw links is een voorbeeld van 19e-eeuwse hoogbouw. Daaromheen zien we enkele schoorstenen, die decennialang de skyline van Tilburg bepaalden. Het is wellicht leuk om de foto aan te klikken en in te zoomen. Te zien is dan, hoe leeg het achterland nog was. Er zijn boten te zien in het Wilhelminakanaal dat in het jaar 1925 pas net geopend was. In de verte staat zelfs nog een molen met boerderij.

De organisatoren van de Textiel-Tiendaagse dragen de textiel een warm hart toe. In de programmering zijn textielkunstenaars uitgenodigd om te exposeren, worden er workshops gegeven en vinden er demonstraties plaats. Naast het kijken naar het werk van anderen, kunnen de bezoekers ook zelf aan de slag in mini- workshop of inloopateliers. Op sommige adressen kan er zelfs gekocht worden: van tassen, schoenen, quilts en stoffen.

Textielattributen te koop bij Atelier Zijdelings
Enkele foto's van ateliers laten zien dat er in Tilburg nog altijd wordt gewerkt in de textiel. Zowel in de kunst- en ambachtssfeer, als in de vrije tijdsbeoefening als in het bedrijfsleven.

Deelnemers aan de Textiel-Tiendaagse Tilburg Atelier Zijdelings,  Quilt-it & DottyGalerie De RoosGalerie Pjotr; Atelier Joke van Egten; Galerie Via Venezia; Maria La Verda; Galerie Contrast; Atelierzaken. De Textiel-Tiendaagse heeft een eigen Facebookpagina.

Geen opmerkingen: