dinsdag 19 mei 2015

Tilburg (nog) geen textielhistorie?

Tilburg is trots op zijn textielindustrieel verleden, zo menen we. Maar bij een poging via Google met de zoekterm ´textielhistorie´, bleek vooral een ander gebied in Nederland de meeste hits te vertonen. Jawel, Enschede, Overijssel, de oosthoek van ons land in plaats van onze wolstad Tilburg.
Toch is er flink belangstelling voor de textiel. Vrijwel dagelijks melden er zich leerlingen, studenten en instellingen die aan de slag gaan met het textielindustriële verleden. Deze week nog. Leerlingen van 4 VWO van het Cobbenhagenlyceum. Of we 'spullen' hebben voor een tentoonstelling over de industriële revolutie. We hadden ooit een leskist voor deze doelgroep, maar hebben die van de hand gedaan aan Erfgoed Depot in Riel. Voor de leerlingen vond ik slechts een pijpje garen, een dot wol en enkele stukken cokes. Als zij nu eens een begin maken met een verzameling 'textielspullen'. Misschien heeft hun opa of oma nog een voorwerp dat herinnert aan de talloze fabrieken. Zij voegen het toe. Wij geven de 'collectie' door aan de volgende exposanten. Op die manier verzamelen de Tilburgers een eigen textielcollectie. Het is maar een idee. 
Een andere vraag is die van twee studenten van Master Kunsteducatie aan de Fontys in Tilburg.Hun opdracht betreft een interventie in het gebied de Piushaven. Deze studenten kozen voor de AaBe-fabriek, die daar vanaf 1930 is gevestigd. De AaBe-Fabriek werd vorig jaar nieuw leven ingeblazen door de transformatie tot een nieuw winkelcentrum. Veel Tilburgers bewaren warme herinneringen eraan. De afgelopen weken werd er regelmatig op Facebook en Twitter een 'Wouw!' uitgesproken bij het zien van dit filmpje. Met een drone zijn luchtopnamen van de oude AaBe-fabriek
gemaakt. 
Sigrid Calon
Dat brengt ons bij de nieuwe technieken en uitingen van de textiel. In Tilburg hebben we daarvoor als parel uiteraard het TextielMuseum waar in het TextielLab de nieuwste technieken worden gebruikt, met prachtige materialen. Wie zelf wil leren breien op een machine, kon afgelopen zondag zelfs deelnemen aan een basiscursus. Nog meer nieuwe kunst rondom de textiel gaan we zien in het meerjarenproject 'Do it with others' van Incubate. Een van de kunstenaars, Sigrid Calon, is al gestart met haar project.  Samen met de Tilburgers zal ze vlaggen in de stad gaan verspreiden op plekken die van belang waren voor haar ontwikkeling in haar textielcarrière. De textiel in Tilburg is nog altijd in ontwikkeling vanuit het verleden, naar heden en toekomstige innovatieve toepassingen. 
Misschien zijn we in Tilburg nog lang niet toe aan het begrip 'textielhistorie'. 

Geen opmerkingen: