vrijdag 29 mei 2015

Meer dan zeventig Tilburgse textielbedrijven!

Foto Lucia Kerstens-Burgers
Maquetteman Ruud Cleverens is druk in de weer en zijn levenswerk, Tilburg in de jaren '50, vordert gestaag. De kadasterkaarten van Regionaal Archief Tilburg zijn op schaal 1:1000 gemaakt. Vervolgens heeft Cleverens deze als een puzzel in elkaar gelegd. Alle bebouwde delen zijn daarna met rood ingekleurd, parken en pleinen met groen en de wateren als Piushaven en Wilhelminakanaal met blauw. De freesmachine wordt inmiddels al hier en daar gebruikt. Een teken dat de maquette weer een stap verder is. Volgens ir. Rob van Putten, vrijwilliger bij Regionaal Archief Tilburg, waren er in de jaren '50 meer dan zeventig textielbedrijven. Als we zijn overzicht bekijken zien we diverse spinnerijen, wollenstoffenfabrieken, tricotagefabrieken en vellenbloterijen. Momenteel staan er in de Tilburg Wiki vierenveertig genoemd. Het archief gaat een werkgroep vormen om deze lijst uit te breiden. Aan de hand van luchtfoto's en briefhoofden maakt Ruud Cleverens de fabrieken op schaal na. Vanaf 12 en 13 september, tijdens Open Monumentendag in Berkel-Enschot, Udenhout en Tilburg, zullen de vorderingen van de maquette te zien zijn op het Panorama deck van het TextielMuseum. Dit platform biedt een prachtig uitzicht over de skyline van Tilburg, die ooit bepaald werd door o.a. meer dan zeventig fabrieken. De maquetteman zal er vertellen over zijn makersvak en demonstreren hoe hij te werk is gegaan. De Heuvelse kerk, het Mommerscomplex en de fabriek van Thomas de Beer heeft hij dan op schaal klaar. Er zullen nog vele fabrieken gaan volgen.