dinsdag 20 januari 2015

Reizen met eieren | Toneelstuk over oorlog in Tilburg

Dinsdag 27 januari bieden De NWE Vorst, Stadsmuseum Tilburg en het Koning Willem ll College belangstellenden een speciaal programma aan in het kader van  Holocaust Memorial Day.
De leerlingen van de muzische afdeling van het Koning Willem ll College verzorgen samen met leerlingen uit groep acht de voorstelling Reizen met eieren. Dit is een vertellend toneelstuk, geschreven door Heleen Volman, dat niet alleen gaat over de jodenvervolging in Tilburg tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook over lafheid en moed.
Tijdens de voorstelling stellen de leerlingen zichzelf vragen, zoals waarom we over die oorlog van lang geleden moeten blijven horen en nadenken. En, hoe is dat, om in een bezet land te leven? En wat is eigenlijk het verzet? Eén ding weten we zeker, wie weet waar het over gaat, wil niet dat het nog eens gebeurt.

Voorafgaand geeft Petra Robben (Projectleider Stadsmuseum Tilburg) een inleiding op de oorlog in Tilburg aan de hand van de namen en gebeurtenissen die in Reizen met eieren voorkomen. Hans Scholtes (Koning Willem ll College) vertelt over de vaak moeilijke keuzes waar joodse en niet-joodse leerlingen van de HBS en hun ouders voor kwamen te staan.

Reizen met eieren wordt inmiddels voor de vierde keer opgevoerd. Hiermee wil het Koning Willem ll College de joodse leerlingen die vóór en aan het begin van de Tweede Wereldoorlog op de school zaten blijvend herinneren.

Tijd: 19.30 uur
Locatie: De NWE Vorst, Willem II Straat
Entree: Vrij

Luister hier naar een interview op Omroep Tilburg
Erik van Vliet in gesprek met Jan ZobeL, directeur van De NWE Vorst

Op de foto een collage van leerlingen van de Rijks-HBS Koning Willem II aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Daaronder leerlingen van het huidige Koning Willem II College 2015.