maandag 29 december 2014

Nieuwjaarswensen op Geheugen van Tilburg

Het Geheugen van Tilburg is al jarenlang een begrip. Deze digitale verhalenbank die al bijna tien jaar in de lucht is, bevat meer dan 3000 verhalen. Het bijzondere van de website is dat de verhalen verteld worden door de Tilburgers zelf. Er zijn enkele trouwe schrijvers die we graag eens vernoemen: Louis Sparidans, Geert van Nunen, Duc Janssens, Henk van Mierlo, Anton van de Wiel, Mieke-Nelie van der Heijden, Frans Kense, Jos Naaijkens, Chantal van Erve-Schoenmakers en in de beginjaren Rien van der Heijden.

De verhalen zijn divers. Zo zijn er talloze trefwoorden in te typen die bijzondere verhalen opleveren. Het trefwoord 'Textiel' levert 171 verhalen op. Het zoekwoord 'Kerk' maar liefst 561! 'Oorlog' geeft 418 verhalen, 'Kermis' 147; 'Kerstmis' bijna 70 en 'Nieuwjaar' 13 verhalen.

Zo schreef Jos Naaijkens over de nieuwjaarswens en de nieuwjaarskoek: Zeker in de jaren '50 was het in Tilburg een traditie dat kinderen, nadat ze thuis op 1 januari een nieuwjaarsgedicht (ook wel genoemd nieuwjaarsversje) ‘opgezegd' hadden, van de ouders een nieuwjaarskoek in ontvangst mochten nemen. Dit gedicht werd op school gemaakt. Was je reken- of taalopdracht voltooid, dan mocht je aan je kunstwerk beginnen. Je deed je best om zo mooi mogelijk te schrijven en je voorzag het van gepaste afbeeldingen. Daags voor de kerstvakantie nam je het mee naar huis en verborg het erg goed. Het was immers een verrassing voor je ouders. Pas 's morgens op nieuwjaarsdag kwam je ermee voor de dag. Je wenste je vader en moeder veel geluk en voorspoed voor het nieuwe jaar. In de loop van de middag bracht je meestal een bezoek aan de beide oma's en opa's en daar werd het ritueel herhaald. Als beloning ontving je meestal een kwartje. Een behoorlijk bedrag begin jaren '50. Je kon er maar liefst vijf pakjes kauwgom met een afbeelding van een voetballer voor kopen... Lees meer
Bron: Chantal van Erve-Schoenmakers. Ook Chantal van Erve-Schoenmakers schreef over de nieuwjaarswensen die vader Leo thuis voordroeg:

Lieve Ouders, 
Heel gelukkig en tevreden 
Nu ik mijn wensje bieden mag
 Kom ik Ouderslief U groeten 
Op den blijden Nieuwjaarsdag.

Ik hoop dat God U mild belone 
Voor de zorg aan mij besteedt; 
Dat Hij U Zijn zegen schenke 
Voor het goed dat gij mij deed.

Ik zal den goeden God ook bidden, 
Dat Hij U voor smart bewaar ; 
Dat Hij U voor ons mag sparen 
Menig lang gelukkig jaar.

Lees meer

Wie voor het nieuwe jaar het Geheugen van Tilburg nog eens wil doorspitten, kan zoeken in de 3195 verhalen.In 2015 hoopt Stadsmuseum Tilburg weer op talloze nieuwe verhalen.

Geen opmerkingen: