woensdag 15 oktober 2014

Reacties op raamposters Belgische vluchtelingen of militairen

Foto: Marjan Vos, Gasthuisring 10
Misschien heb je ze al  gezien: de raamposters van Grenzeloos Tilburg. Daarop staat de tekst dat er aan het begin van de Eerste Wereldoorlog in het betreffende pand Belgische vluchtelingen of militairen hebben gezeten. Stadsmuseum Tilburg kreeg diverse reacties vanuit de volgende adressen:
  • Paterstraat 23
  • St. Josephstraat 121
  • St. Josephstraat 40
  • Veldhovenring 74
  • Gasthuisring 10
  • Broekhovenseweg 37
  • Bredaseweg 199
  • Korvelseweg 27
Broekhovenseweg 37 was volgens bewoner Fons van Leersum naast cafébedrijf voorheen een 'oud mannenhuis'. Het is een heel oud pand en Fons meent dat de vluchtelingen op de vliering werden ondergebracht.

Gasthuisring 10 wordt momenteel behuisd door het fotobedrijf 'Verbeeld'. Eigenaresse Marjan Vos weet nog niets van de geschiedenis van het pand dat zij nu betrekt.

Yvonne Schoonis (dochter) en Anneke Schoonis (moeder) reageerden via Facebook op Veldhovenring 74. 'Het was niet Veldhovenring 74, maar 10 of 14. Anneke Schoonis woonde zelf op 12, maar schoonmoeder woonde naast haar op 10 of 14. Zij heeft vluchtelingen opgevangen en nog jarenlang contact gehouden.'

Paterstraat 23 wordt bewoond door Michael Hamers. Hij gaf via Facebook zijn reactie op de brief en de raamposter die Stadsmuseum Tilburg had gestuurd: 'Dit kregen we van de week in de bus. Toch wel erg interessant! Leuk om een stukje geschiedenis van je eigen huis te ontdekken! Ik wist dat ons huis van voor de Eerste Wereldoorlog was, maar dit is wel bijzonder.'

Foto: Annet Vermeulen, Bredaseweg 199
Van de bewoner Aad Reeuwijk op St. Josephstraat 121 kregen we de volgende reactie: 'Het pand droeg huisnummer 93 tussen 1911 en 1924. Vanaf de bouw in 1898 was het huisnummer O422. Pas in 1924 werd het het huidige huisnummer 121 en dat was ruim na WO-I. Tijdens WO-I hebben hier op 121 gewoond:
1905-1916: Henri Marcé, winkelier en wijnhandelaar,
1916-1916: Hendrik vd Bergh, wollenstoffenfabrikant,
1916-1922 (met onderbreking): Caspar Houben, lakenverver en assuradeur.'

Annet Vermeulen postte op Facebook een foto van de raamposter op Bredaseweg 199.

Korvelseweg 27 is momenteel Ceba Verlichting. In 1959 werd het pand opnieuw gebouwd.

De zoektocht naar de geschiedenis wordt vervolgd. Rob van Putten, medewerker bij Regionaal Archief Tilburg, gaat op zoek naar de bewonersgeschiedenis van de panden én naar de namen van Belgische vluchtelingen of militairen.

De bewoners van de panden zijn uitgenodigd voor een bijeenkomst op donderdag 30 oktober om 10.30 tot 12.30 uur bij Regionaal Archief Tilburg. Rob van Putten zal dan toelichting geven op de gegevens die hij gevonden heeft. Andere belangstellenden zijn ook van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Graag een mail sturen naar Petra Robben.